PUPOVAC ZA RTS: Srbi u Hrvatskoj imaće snagu kakvu do sada nisu imali

Od 2.400 kandidatkinja i kandidata na izborima za savete nacionalnih manjina u Hrvatskoj, prošlo je više od 2.300, rekao je Milorad Pupovac govoreći za Dnevnik RTS-a. “To će predstavljati snagu kakvu srpska zajednica nije imala”, istakao je predsednik SNV-a.

Srbi imaju pravo da formiraju veća u 19 županija, 77 gradova i 148 opština. Prema Pupovčevim rečima, oni će biti aktivni kada treba da se izgradi put, uvede struja, izgrade vrtići i domovi zdravlja.

“Moraju biti prvi koji će inicirati da se poštuje zakon kada je reč o dvojezičnosti i aktivirati se gde god postoji neki oblik netolerancije ili nasilja prema pojedincima ili delovima srpske zajednice”, istakao je Milorad Pupovac.

Komentarišući izlaznost od samo deset odsto, predsednik SNV-a naglasio je da državu Hrvatsku treba naterati da promeni pristup manjinskim većima. “Mora biti informativne kampanje. Ako je odlučila gde će biti biračka mesta, onda mora da se dogovori sa nama koji predlažemo liste”, naglasio je Pupovac.

Kada je reč o partnerstvu sa vladajućim HDZ-om, predsednik SNV-a ukazao je da je do preispitivanja saradnje došlo zbog zastoja u ispunjavanju dogovora. Dodaje da će se u narednom periodu videti kako će biti sprovedeni novi projekti.