Pupovac za N1 : Važno je da susret dvoje predsjednika bude pragmatičan i konkretan

Prof.dr. Milorad Pupovac predsjednik SDSS-a gostovao je u “Novom danu” N1 televizije, te je komentirao poziv predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović srbijanskom kolegi Aleksandru Vučiću da dođe u službeni posjet Hrvatskoj.

Je li na neki način sudjelovao u pripremama za ovaj susret, upitan je Pupovac.

“Svi mi koji pratimo odnose znamo da se intenzivno radi na tome da se ostvari susret dvoje predsjednika. Mislim da je najveći dio priprema odavno obavljen s obzirom da je do susreta već trebalo doći, ali se odgađalo. Oko susreta nema mnogo stvari koje treba dodavati i pripremati. Mislim da bi prvo trebalo biti na dnevnom redu, osim pitanja izbjeglica, nestalih, manjina, zaustavljanje rasta tenzija i zaustavljanje produbljivanja osjećaja neprijateljstva Hrvatske i Srbije, loših gledanja jednih na druge jer to sprečava rješavanje pitanja povratka izbjeglica, nestalih, pitanje manjina, granica, ali i pitanje ekonomske suradnje, zajedničke odgovornosti za stabilnost regije, pitanje europske perspektive cijele regije”, smatra Pupovac. “Važno da se bude pragmatičan i konkretan, da se pristupi važnim pitanjima za građane, posebno za manjine, kako Hrvata u Srbiji, tako Srba u Hrvatskoj”.

O odnosima koji su spali na najnižu razinu

“Kada pogledate povijest odnosa vidite da od 2011. nema ozbiljnih susreta koji bi se pozabavili temeljnim pitanjima. Bili su susreti na inauguracijama, u Dalju oko pitanja manjina, ali onaj u kojima bi sudjelovale sve strukture vlasti nije bilo. Zbog toga su pitanja na stand-byu i događaju se duboki nesporazumi. Čini mi se da je neophodno da konačno dođe do ovog susreta”, rekao je Pupovac koji je otkrio je li o susretu razgovarao s predsjednikom Vučićem.

“To je posao Ureda predsjednice, svi drugi koji pomažu ostaju u drugom planu i njihova se uloga ne ističe u javnosti. Mi koji imamo interese i možemo pomoći tu smo da pomognemo i radimo na tome, baš i kao da posjet protekne u što boljoj atmosferi i sa značajnijim rezultatima. Za mene bi bilo najznačajnije da se zaustavi porast širenja animoziteta, da se vratimo u dobru komunikaciju i da se pozabavimo pitanjem izbjeglica, nestalih, suđenjima za ratne zločine. Kada bi se tu našao konsenzus to bi bilo veliko postignuće u odnosima Hrvatske i Srbije”, rekao je Pupovac.

Na pitanje o tome da je poziv Vučiću zatekao, iznenadio Vladu RH, kako navodi Večernji list u današnjem izdanju, Pupovac kaže:

“Ne vjerujem da je Vlada iznenađena, ako ja nisam, zašto bi ona bila? Novi moment je što je predsjednica odlučila napraviti prvi korak. Postoji politički rizik susreta, ali je zato važno da se u slučaju ovakvih sastanaka uključe i premijeri i ministri jer će to biti jamstvo da će ono što predsjednici dogovore biti uzeto kao stvarna obaveza države i da će biti riješeno”, zaključuje Milorad Pupovac.

izvor: n1info.com