Pupovac za H-ALTER: “Iz poraza u poraz”

pupovac halter

pupovac halterIntervju potpredsjednika SDSS Milorada Pupovaca H-Alter:

Saborski zastupnik SDSS-a i predsjednik Srpskog narodnog vijeća: Građanski sukob već je otvoren, i tu pobjednika ne može biti. Jer ako smo pametni, ako pogledamo što smo prošli, vidjet ćemo da je pobjeda onih koji su se smatrali pobjednicima takva da je to zapravo bio poraz. I tko god se upusti u to, vodi Hrvatsku u još jedan poraz. Imamo posla s povjesničarima koji Tuđmanu, kao ne osobito velikom povjesničaru, nisu ni do gležnja.

S Miloradom Pupovcem smo razgovarali u prostorijama Srpskog narodnog vijeća, nakladnika tjednika Novosti, koji je ponovno skrenuo pozornost na sebe kada je prije dva tjedna objavio fotografiju novog ministra kulture iz njegovih studentskih dana s ustaškom kapom na glavi. Međutim, kako je riječ o čistoj faktografiji, to nije bila naša tema. S Pupovcem smo razgovarali o stvarima koje su diskutabilne. Tko je odgovoran za stvaranje golemih napetosti u podijeljenom hrvatskom društvu, zašto ni Franjo Tuđman ne bi bio u današnjem HDZ-u, hoće li najavljeni zakon o lustraciji samo pogoršati stvari…? Dotakli smo se ekonomskog smjera ove vlade, uloge MOST-a u vladajućoj koaliciji, odnosa prema medijima, zatim moguće smjene ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića te religioznog ministra obrazovanja Predraga Šustara…

Jeste li poslali drugo pismo predsjednici Grabar-Kitarović kako ste najavili?
To pismo je u pripremi i uputit ću ga javno i nepoznatom primaocu. Ovoga puta će biti javno jer je moja prvotna nakana bila da o temama koje Hrvatsku se ponižava i vrijeđa u onome što je njezina najzdravija pamet i što su njezini najveći potencijali sam spomenuo u pismu razgovaram s predsjednicom Republike, premijerom i predsjednikom Sabora. No, ured predsjednice je po svojoj prilici odlučio da moje pismo učini javnim kako bi ona mogla javno odgovoriti.

U pismu predsjednici naveli ste napade i uvrede koji su se dogodili vama, ali i drugim javnim osobama; aktivistima, kulturnjacima… Napisali ste kako takve napade niste doživjeli ni u ratnim devedesetima te da smo svjedoci porasta mržnje, nasilja i netolerancije prema svim manjinama u Hrvatskoj. Koliko je, po vama, situacija u našem društvu ozbiljna?

Pismo nisam pisao zbog sebe, nego zbog društvenog stanja, zbog okolnosti u kojima je moguće da se takve stvari događaju. Zbog okolnosti da pravo građanstva već tri, četiri godine dobivaju glasovi, stavovi, ljudi koji u građanskoj političkoj kulturi nisu samo margine, nego ne dolaze u javni prostor.

 

Cijeli intervju pročitajte ovdje.