Pupovac u Srbu: Ne pravimo razliku među nedužnim žrtvama

srb

Na obilježavanju 75. godišnjice ustanka naroda Like predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac je rekao da se danas u Srbu nisu okupili kako bi slavili ičiju smrt i pravdali ičiji zločin, jer oni ne prave razliku među mrtvima, posebno ne među nedužnim žrtvama odmazdi i istrebljenja.

U Srbu je u organizaciji Srpskoga narodnog vijeća i Saveza antifašističkih boraca obilježen 75. godina od podizanja ustanka naroda Like.

“Ovo mjesto i ovaj dan su mjesto opomene na rat i nepravdu i inspiracija za mir i za pravdu, a koji su sve više ugroženi. Za razliku od onih koji su nas  pokušavaju omesti mi nismo ekstremni,  mi ne spadamo u ekstreme, mi spadamo u normalne građane koji žele normalan život i normalnu politiku i normalnu državu, a ekstremni su oni koji šute, okreću glavu i puštaju ekstremiste na nas; mi nismo ovdje da bismo slavilu ičiju smrt i pravdali ičiji zločin, samo ćemo jednu smrt slaviti – smrt fašizmu, rekao je predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, i istaknuo  da oni ne prave razliku među mrtvima, posebno ne među nedužnim žrtvama odmazdi i istrebljenja.

dan_ustanka_srb32-270716

Kako je rekao, bole smrti nedužnih i u Nebljusima i u Boričevcu i u Suvaji i u Brotni.  Nama su ubijeni Srbi u ustaškim akcijama čišćenja prije ustanka i ubijeni Hrvati u prvim danima ustanka podjednako vrijedni spomena, rekao je i pozvao sve na minutu šutnje.

Ono u čemu mi pravimo razliku jesu ideje koje su pokretale ustaše i četnike s jedne strane, i partizane s druge strane. Te ideje,  prakse i sredstva i ciljevi nisu bili isti, te je antifašistička tekovina za Srbe u Hrvatskoj najvažnija vrijednost 20. i 21. stoljeća, a onaj tko im odriče antifašizam odriče i opstanak, slobodu i zajedništvo i miran život koji su zajedno s Hrvatima osigurali, rekao je Pupovac.

Srb dan ustanka

Istaknuo je da antifašizam trebaju i Hrvati u Hrvatskoj  i svi ljudi na prostoru bivše Jugoslavije i Europe, jer današnji kapitalizam nakon devastirajućih godina braka s nacionalizmom sve više i na sve većem prostoru generira fašizaciju društava – ne samo postkomunističkih, već, sad možemo reći, i postliberalnih. Ovo mjesto je mjesto opomene i inspiracije: opomene za rat i nepravdu i inspiracije za mir i pravdu, a koji su, kao što vidimo, sve ugroženiji, naglasio je.

dan_ustanka_srb33-270716

izvor: Jutarnji LIST

foto: Jutarnji List/Nikola IVANOVIĆ