Pupovac u posjeti Kosovu i Metohiji

Na poziv Dalibora Jeftića, gradonačelnika općine Štrpce, u srijedu je na jug Kosova došao Milorad Pupovac s delegacijom Srpskog narodnog vijeća. Odmah po dolasku, Pupovac je posjetio Gotovušu, jedno od sela u općini, gdje se susreo s porodicama Stojanović, kao i njihovim sinovima, Stefanom (11) i Milošem (21), koji su ranjeni u oružanom napadu na pravoslavni Badnjak ove godine.

– To je bila prva stvar koju smo napravili kad smo došli. Drago nam je da se dobro oporavljaju i da imaju snažnu podršku ne samo u sredini u kojoj žive, nego svuda gdje postoje ljudi kojima je stalo da pripadnici našeg naroda žive u miru – rekao je Pupovac.

Inače, zbog ovog pokušaja ubojstva lokalni Srbi blokirali su put tražeći da se uhvate krivci, što se nakon nekoliko sati i dogodilo. Građani su, kako je kazao Jeftić, tražili dodatne garancije sigurnosti te da KFOR i policija pojačaju prisustvo na ovom području.

– Na žalost, bilo je pokušaja da se srpski policajci već idućeg dana presele na sever Kosova, što smo ipak uspeli sprečiti – rekao je Jeftić, naglašavajući da u općini Štrpce nema međunacionalnih problema i da je sigurnost na visokoj razini, što treba održati, a čemu, naglasio je, ne pridonose istupi pojedinih političara.

Cilj je zaštita života svih naših građana – istaknuo je Jeftić.

Delegacija SNV bila je u četvrtak na sjednici Skupštine opštine Štrpce, tokom koje je govorio i gradonačelnik Jeftić, a odbornicima Skupštine se obratio i Pupovac:

Zahvaljujući na pozivu, Pupovac je pozdravio nastojanja da se održi mir i sigurnost na ovom području.

– Sigurnost mora biti zajamčena svakom građaninu općine Štrpce. Bez obzira iz koje zajednice dolazi, ili srpske ili albanske. Dobro je da na ovom području vlada atmosfera tolerancije i da vaši međusobni odnosi jamče da će se mir očuvati. Mi u Hrvatskoj smo prošli ta razdoblja, ponekad ih ponovo prolazimo, jer se neke stvari ne rješavaju brzo i lako. Neki žele da se stvari vrate na staro. Iznimno je važno da vjerujete u ono što možete postići, da imate dobru vjeru i volju da se pronađu rješenja koja će rasteretiti odnose i biti u skladu s onim što jamči stabilnost, mir i ravnopravnost – podvukao je Pupovac, izrazivši nadu da će se poboljšati i ekonomska situacija, s obzirom da je izgubljeno vrijeme teško vratiti.

– Srpska zajednica u Hrvatskoj osjeća vaše iskustvo i izazove s kojima se suočavate, osjećamo vaše brige i solidarni smo s vama. Nastojat ćemo razviti suradnju vaše opštine i SNV-a pazeći da ne poremetimo ono što vi ovdje radite – istaknuo je na sjednici.

U obraćanju novinarima nakon sjednice, Pupovac je istaknuo da srpsku zajednicu s opštinom Štrpce vežu prijateljstvo, solidarnost i zajedničko iskustvo.

– Znajući s kakvim brigama se muče građani opštine Štrpce smatrali smo da je potrebno da dođemo ovdje i da se upoznamo sa životom na Kosovu kao i da pokušamo solidarno, ali konkretno pomoći – rekao je.

– Saradnja koju imamo sa SNV-om na odličnom je nivou. Profesor Pupovac ne samo da posećuje naš kraj, nego smo i u redovnoj komunikaciji. Uvek se interesuje za naše sunarodnjake i oko važnih pitanja. On je bio jedan od prvih koji me nazvao nakon pokušaja ubistva i izrazio želju da dođe što nam znači puno. Važno je da osećamo podršku. I za Stefana i za Miloša važno je da osete da nisu sami, kao i da svi naši građani osete da nisu sami – rekao je Jeftić, najavljujući širenje suradnje sa SNV-om.

Tokom petka Milorad Pupovac će sudjelovati i na svetosavskoj liturgiji u crkvi Svetog Djordja u Prizrenu, a nakon toga i u bogosloviji tokom tradicionalnog obilježavanja Sv. Save. Susret će se i s nekoliko ambasadora u Prištini, među kojima i s hrvatskom veleposlanicom u Prištini Danijelom Barišić.

Nakon Kosova delegacija SNV odlazi u Suboticu, gdje će se u subotu održati tradicionalno Veliko prelo 2023., u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji i Hrvatskog kulturnog centra “Bunjevačko kolo” gdje je planiran  susret ministara vanjskih poslova Srbije i Hrvatske, uz sastanak Tomislava Žigmanova, ispred Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i Milorada Pupovca iz SDSS-a, kao i susret predsjednika SNV-a i Jasne Vojnić, predsjednice Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji.

izvor:portalnovosti.com FOTO: Aleksandar LEKIĆ