Pupovac u Jutarnjem

pupovac 15

pupovac 15ZAGREB, 14.2.2016. – Milorad Pupovac, saborski zastupnik SDSS-a i čelnik Srpskog narodnog vijeća obrazlažio je za Jutarnji stavove svoje stranke oko kontroverznih stavova ministra kulture.

Možete li pojasniti izjavu da je manje važno kakvu je kapu nosio Zlatan Hasanbegović, ali je problem što je ispod kape i je li to što je ispod kape ustrajno?
Mnogi su u 90-ima nosili razne kape. Bila su to suluda vremena i možemo razumjeti da neki među njima nisu potpuno shvaćali kakve kobne posljedice mogu izazvati svojim ponašanjem. Isto je i slučaj s ministrom Hasanbegovićem, kapa na glavi u tom vremenu nije dovoljna za konačnu ocjenu o njemu. Ali važno je što je sada u njegovoj glavi i je li on promijenio nekadašnje stavove o antifašizmu, ustaštvu i veličanju hodže iz Handžar divizije. Ako jest, onda u redu, a ako nije, to je zabrinjavajuće.

 

Treba li podnijeti ostavku?
Ovo je jako ozbiljna situacija. Ne bude li Hasanbegović ozbiljno shvatio upozorenja koja dolaze iz kulturnih krugova, kao i upozorenja zbog njegovih stavova o antifašizmu i ustaštvu, ponijet će teret koji će teško izdržati. Samo to neće biti isključivo njegov teret nego i teret premijera Tihomira Oreškovića i Vlade, ali i teret Republike Hrvatske. U Klubu SDSS-a prilično strpljivo čekamo što će se desiti, ali ne možemo biti zadovoljni trenutnom situacijom. Hasanbegović kaže da osuđuje sve totalitarne režime, međutim, to je najčešći repertoar onih koji reagiraju na komunistički totalitarizam, ali neće reagirati na znamenja i poruke nacizma i ustaštva. Hrvatska odavno više nema problem komunizma, ali ima s oživljavanjem nacizma, fašizma i ustaštva.

Niste odgovorili treba li odstupiti ministar kulture?
Rekao sam već da smo čuli puno zahtjeva za njegovu ostavku, kako iz kulturnih krugova tako i iz političkih. Moj zahtjev ne bi puno promijenio, ali očekujem da se Hasanbegović izričito izjasni ili ću se pridružiti ostalima. Zahtjevi za smjenu ministra kulture važna su poruka i za Hasanbegovića i za Oreškovića, a za Hrvatsku su još važnije poruke koje dolaze iz svijeta i koje se pojačavaju. Današnja međunarodna zajednica ne prihvaća zemlje u kojima se osporavaju zločini fašista i kvislinga ili negiraju zločini u logorima kakav je bio Jasenovac.

Vjerojatno znate da vas na desnici napadaju, citirat ću, jer kritizirate Hasanbegovića, a u Beogradu se sastajete s četničkim vojvodom Tomislavom Nikolićem?
Nikada se nisam sastao s četničkom vojvodom Nikolićem, nego s Tomislavom Nikolićem koji je predsjednik Republike Srbije. S istim predsjednikom Nikolićem sastala se i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a to će u budućnosti napraviti i premijer Orešković.

Izvor: Jutarnji List