Pupovac u Beogradu: Pušta se da ulica diktira javno raspoloženje

H20160129000557pupovacvucic

H20160129000557pupovacvucic

BEOGRAD, 30.1. 2016- “Pušta se da ulica diktira javno raspoloženje, da ulica odlučuje da li će se zakon sprovoditi ili neće sprovoditi. To je uvod u haos”, upozorio je gostujući u emisiji “Oko” RTS-a potpredsednik SDSS-a dr. Milorad Pupovac. Na ulicama Zagreba “Za dom spremni”, u Banskim dvorima antisrpske poruke i najave – od registra izdajnika, do smanjenja broja poslanika srpske manjine. Sve to za samo sedam dana vlade HDZ-a i Mosta. Politika proizvodnje straha raste, a stvari se otimaju kontroli, upozorava Milorad Pupovac. O tome je u Beogradu razgovarao s predsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova. Aleksandar Vučić poručuje da Beograd želi da sarađuje sa Zagrebom jer napredak u odnosima dve zemlje znači stabilizaciju i mir u regionu. Zbog takvog stava, zadovoljan je i Pupovac, koji je razgovarao i sa šefom srpske diplomatije. “Odlazim zadovoljan jer su i jedan i drugi iskazali institucionalnu i političku spremnost da podrže srpsku zejednicu u Hrvatskoj”, rekao je Pupovac.

Srpaski premijer Aleksandar Vučić rekao je u petak u razgovoru s predsjednikom Srpskog narodnog vijeća (SNV) Miloradom Pupovcem u Beogradu da Srbija želi blisko surađivati s novom vladom Hrvatske, uprkos, kako on to vidi, brojnim naznakama teškoća s kojima se suočava srpska zajednica u Hrvatskoj. Vučić je “ponovio želju i nameru Srbije da blisko surađuje sa hrvatskom državom i novom hrvatskom vladom, bez obzira na brojne signale koji ukazuju na svu složenost i težinu problema s kojima se Srbi svakodnevno suočavaju”, rečeno je iz srbijanske vlade nakon sastanka Vučića i Pupovca. „Srbi i Hrvati pripadaju porodici evropskih naroda, a napredak u našim odnosima znači stabilizaciju i mir u regionu zapadnog Balkana“, istaknuo je Vučić. On je, obzirom na to da se ove godine “obilježava 75. godišnjica osnivanja Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i ustaškog logora smrti Jasenovac”,  pozvao Pupovca da zajedno s vladama Srbije i Republike Srpske obilježi godišnjicu osnivanja logora Jasenovac, saopšteno je.

Pupovac se ranije satao i s ministrom vanjskih poslova Srbije Ivicom Dačićem, a na sastanku su “u redovnom razgovoru razmenjena mišljenja o političkim prilikama i položaju Srba u Hrvatskoj”, saopštilo je ministarstvo vanjskih poslova Srbije.”Nova Vlada počela je na način s kojim nemamo iskustva. Daćemo im dređeno vreme za priliku da grade odnos poverenja prema nama i prema hrvatskoj javnosti. Za sada, to poverenje nije naročito visoko“, istaknuo je Pupovac. Po njegovoj oceni, položaj Srba u Hrvatskoj je godinama unazad stigao do veoma klimavih nogu, što unosi strah među pripadnike srpske manjine.

“Brine me porast isključivog nacionalizma, porast netolerancije i porast neosetljivosti na tako nešto u javnosti. Zar nije alarmantan znak kad vam iziđe pet do osam tisuća ljudi koji skandiraju ‘Za dom spremni’ i hoće protjerati istaknute novinare i javne radnike u Srbiju?“, ustvrdio je Pupovac.

Izvor: rts/index