Pupovac: Predsjednika kao Milanovića nema niko u Europi, a i šire

Komentirajući izjavu predsjednika države Zorana Milanovića po kojoj su preživjeli članovi surovo likvidirane obitelji Zec u Zagrebu 1991. godine bili pozvani u Vladu, dobili odštetu i da “što još treba?”, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac kazao je u Hrvatskom saboru da to o obitelji Zec može izjaviti samo netko iznimno bešćutan ili iznimno manipulativan, prenosi Branimiru Glavašu, optuženom za ratne zločine.

“Njegov odnos prema zločincima dosad je pokazao da je to u stanju učiniti. Predsjednik olako pljuje po ljudima i olako odlikuje ljude. Takvog nema nitko. Niti je imao ikada itko. Ni u Europi, a ni šire od Europe. Predsjednik je alergičan na prljave, a kako sam ja jedan od tih i jedan od takvih, onda je vjerojatno to razlog. Svejedno. Kad kaže prljav Hrvat, mi znamo što to znači”, rekao je Pupovac, dodajući da tu prljavštinu neće dirati, jer je kao “neka stvar kad je taknete”.

Na pitanje je li netko iz redova vladajuće stranke trebao biti na komemoraciji za obitelj Zec, Pupovac je odgovorio ovako:

“Treba. I trebao je. Ima raznih mjesta, ovo je simbolički jedno od najsnažnijih. Obitelj Zec nije jedina koja je stradala na ovakav način. Ja se nadam da će biti prilike da se o tome ne samo govori, nego da se komemorira. Ja bih volio, na primjer, kada bismo 13. mogli doći u Voćin, gdje su pripadnici Belih orlova ubili više od 30 nedužnih civila. Kad već nismo mogli doći u Škabrnju, volio bih u Voćin. Nećemo moći, ali doći ćemo 18., kada je na istom mjestu i iz istog uma, samo je bio drugi počinitelj, ubijeno više od 40 civila srpske nacionalnosti. I da to razumijemo kao naše žrtve, žrtve naše zemlje. Volio bih kada bi predstavnici države bili na takvim mjestima, zajedno s nama predstavnicima Srba.”

Govoreći o predsjedniku, Pupovac je kazao da je za njega to mjesto prazno.

“Za mene je to mjesto prazno. Tamo se uselio netko tko ne zna što je predsjednik i kako se ponaša predsjednik. I kako čuva dostojanstvo zemlje, nacije i kako čuva ono što mu je sveta dužnost, a to je stabilan ustavni poredak zemlje. Mir u zemlji, tolerancija u zemlji i odsustvo vrijeđanja i mržnje u zemlji. Takvog predsjednika mi u predsjedničkim dvorima nemamo ovog trenutka”, kazao je.

Napomenuo je da su čuli i Milanovićeve izjave u Jasenovcu o genocidu nad Srbima.

“Čovjek se naprosto igra, pametuje nad stvarima nad kojima pametan čovjek šuti. Ne pametujem nikome, klanjam se žrtvama”, rekao je.

Na Milanovićeve riječi reagirale su i nevladine udruge poslavši mu otvoreno pismo s naslovom: “Predsjedniče, prešli ste na mračnu stranu”.

Potaknute izjavama predsjednika Republike Hrvatske, organizacije civilnog društva CMS, Gong, Inicijativa mladih za ljudska prava, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Zelena akcija, CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Udruga IKS, B.a.B.e., Kuća ljudskih prava Zagreb, U Dobroj Vjeri, RCT – Rehabilitacijski centar za stres i traumu, Ženska soba, Informativno pravni centar (IPC), Udruga za podršku žrtvama i svjedocima, Centar za građanske inicijative Poreč, Udruga LET, Udruga žena Vukovar i CROSOL.

“Zabrinuti smo Vašim sve jasnijim iskazivanjem stajališta koja su protivna temeljnim ljudskim pravima te slovu i duhu Ustava. Umjesto aktiviranja u obrani temeljnih prava i sloboda, sve se više obznanjujete kao govornik sa ‘suverenističkim’, rigidno nacionalističkim programom. Na to očito upućuju: komentari kojima negirate nalaze Odbora Vijeća Europe za sprječavanje mučenja i duboko uznemirujuće dokaze o nasilju hrvatske policije protiv izbjeglica i drugih migranata na hrvatskim granicama.

Posebice je pogrešno to što u slučaju dokazanoga zataškavanja kažnjivih postupaka represivnih organa (i njihova proganjanja onih koji su žrtve nastojali štiti) krivotvorite svoju bitnu ulogu usklađivanja „djelovanja državne vlasti“, određenu čl. 94., st. 2 Ustava RH; izjave kojima relativizirate genocid u Srebrenici i dodatno viktimizirate njegove žrtve, ali i građane cijele regije.

Pritom ste čak doveli u sumnju i sam koncept genocida svodeći ga na statistiku, broj pobijenih, a ne na zastrašujuću praksu ubijanja ljudi zbog pripadnosti po podrijetlu, te istovremeno uveli razlikovanje među žrtvama pojedinih genocidnih radnji – tipično nacionalistički zabrinutiji zbog „lijepljenja etiketa“ genocida, nego zbog samo prakse genocidnog divljanja; jučerašnji ispad vezan uz obljetnicu likvidacije obitelji Zec predstavlja, za sada, vrhunac Vašega štetnog javnog djelovanja suprotstavljenoga zaštiti ljudskih prava. Sažet je u prostačkoj retorici rečenice: ‘Obitelj Zec je bila pozvana u Vladu, dobila je odštetu, što još treba?’.

Ponajprije, obitelj Zec izvorno uopće ništa nije trebala od hrvatske vlasti, posebice ne to da njezin veći dio zločinački ubiju pričuvni policajci te vlasti, niti to da pravosuđe te vlasti odustane od progona ubojica. Svi mi kao građani/građanke posebno smo pogođeni činjenicom da je ovaj zločin društveno prihvaćen utoliko što su ubojice naknadno dobile odličja hrvatske države, a jedan je od njih bio i tjelohraniteljem visokoga državnog funkcionara.

Kao da je već tada započela pogubna igra skrivanja ‘naših’ zločin(ac)a i kršitelja zakona koja se – u slučaju Hussiny – nastavlja do naših dana. Sve je to Vama, na žalost, posve nevažno u odnosu na image nacije!?

Kao organizacije civilnog društva koje se proteklih nekoliko desetljeća zalažu za doista progresivne promjene u hrvatskom društvu, navikli smo na prazna obećanja političara na vlasti, kao i na njihovo djelovanje isključivo u svoju (osobnu ili skupnu) korist. No, Vi ste u diskrepanciji između svoje kampanje i inauguracijskog govora s jedne strane i svog djelovanja otišli nekoliko koraka dalje – u nesagledivu neodgovornost, obmanu i prijevaru.

Stoga, imamo potrebu podsjetiti Vas što ste sve rekli tog 18. veljače 2020. godine, kada ste prisegnuli na dužnost.

Rekli ste da ćete biti konstruktivni faktor – a izjave koje ste dali posljednjih dana, kao i brojne druge od početka Vašeg mandata, nisu ništa drugo do čiste destrukcije koje mogu imati nesagledive i dugoročne posljedice.

Nadalje, obećali ste da ćete se u vanjskoj politici fokusirati na one točke na kojima se može graditi suradnja i prosperitet – a vrijeđanje članova Odbora Vijeća Europe za sprječavanje mučenja, relativizacija genocida u Srebrenici te obilje predrasuda koje koristite govoreći o susjednim sredinama, predstavljaju trganje veza i ekstremno nazadnjaštvo te nas “udaljavaju od susjeda i od svijeta”, što ste sami najavili izbjeći.

Rekli ste i da su ratovi gotovi i da je naša obaveza i odgovornost da se nijedan građanin ili građanka naše države ne osjeća ustrašenim, diskriminiranim ili na bilo koji način isključenim zbog činjenice da je drugačija ili drugačiji. Pitamo Vas – kako se danas mogu osjećati građani i građanke srpske ili bošnjačke nacionalnosti kad vide relativizaciju zločina koji su prema njima počinjeni devedesetih?

Ili kako se mogu osjećati izbjeglice koje unatoč traumatičnim iskustvima ovdje pokušavaju izgraditi život i doprinijeti ovoj zemlji? Rekli ste da u ovoj zemlji svatko treba dobiti priliku da nađe svoj put i svoje mjesto i da je ovo kuća za sve nas. Predsjedniče, ovo je zemlja za svu našu djecu, i za Aleksandru i za Madinu čiji životi su prerano završili zbog politike ove zemlje, i čije živote i prerane smrti trebamo pamtiti i osigurati da se takvo nešto nikad ne ponovi.

Predsjedniče Milanoviću, stali ste uz stranu sirovog nacionalizma temeljenog na mitovima, prošlim traumama i predrasudama, a ne na stranu kritičke privrženosti ovome društvu i negacije isključivosti.

Stali ste na stranu moćne i privilegirane manjine nasuprot obespravljenih i marginaliziranih manjina, ali i svakog stanovnika i stanovnice Hrvatske koji radi na tome da živi u normalnoj zemlji. Stali ste na stranu protagonista najmračnijih događaja u našoj povijesti i najružnijih djela sadašnjosti. Stali ste na stranu Orbana, Tuđmana, MerčepaDodikaMlaće i Mladića.

Predsjedniče, tražili ste zrno razumijevanja za svoje greške, a od građana i građanki ove zemlje ga nećete dobiti, jer u vašim greškama tutnji namjera da povrijedite i ponizite najranjivije dijelove vašeg društva.

Milanoviću, ma koliko Vam se predsjednička funkcija čini teškom, to je teret koji ste preuzeli i s kojim morate živjeti još tri godine. Nađite si svrhu, a hrvatske građanke i građane poštedite svojih ispada frustracije i bijesa”, stoji u pismu.

U cijelu priču uključila se i nezavisna desničarska zastupnica Karolina Vidović Krišto koja je izbačena iz sabornice nakon što je predložila odavanje počasti ubijenoj djeci u Domovinskom ratu, što predsjednik Sabora Gordan Jandroković nije dopustio zbog kršenja Poslovnika. Krišto, naime, traži da se oda počast za djecu ubijenu u ratu, ali samo za onu koju su ubili Srbi. I to baš dan nakon 30. obljetnice ubojstva 12-godišnje Aleksandre Zec, koju su u Zagrebu 1991. strijeljali merčepovci.

“Odati počast ubijenoj djeci je nešto što zaslužuje da se radi i to trebamo činiti, ne samo djeci nego svima koji su ubijeni, civilnim žrtvama i hrvatskim braniteljima, no ono što je učinila, smatram krajnje neprimjerenim, provokacijom kojom je željela mene i sve ostale dovesti u neugodnu situaciju”, istaknuo je Jandroković nakon što je izbacio Krišto iz sabora.

izvor: portalnovosti.hr