Pupovac: Naš je interes da učestvujemo u vlasti i tako rješavamo probleme

Zastupnici nacionalnih manjina sutra bi se oko podneva trebali naći u zgradi Hrvatskog sabora na prvom sastanku od objave rezultata parlamentarnih izbora, nakon kojega će odlučiti hoće li HDZ-u dati podršku za sastavljanje nove Vlade. U odnosu na lanjske izbore došlo je do dvije promjene. Umjesto Mirka Raškovića, saborsku klupu zaslužio je SDSS-ov Boris Milošević, dok je predstavnik mađarske manjine, umjesto Šandora Juhasa, postao Robert Jankovics. Kako su jučer rekli, HDZ će dobiti njihovu potporu, ali samo pod uvjetom da se poštuje program o političkim pravima manjina koji su lani napravili, a koji je bivša Vlada, kako tvrde, zanemarila.

Furio Radin, zastupnik talijanske nacionalne manjine koji je rezultate izbora pratio iz stožera IDS-a čiji je čelnik Boris Miletić jasno u izbornoj noći poručio kako ne vidi mogućnost koaliranja sa strankama desnog centra, rekao nam je kako će potporu Andreju Plenkoviću dati ako se ispune tri uvjeta. Prvo, to je otvaranje razgovora s manjinama i prihvaćanje našeg programa koji ćemo, naravno, obogatiti jer su se stvari promijenile u odnosu na lani. Drugo, mi želimo da taj program postane i Vladin program, a treće, da vidimo tko će sve sjediti u toj Vladi i tko će biti ministri. Ako za nas to bude prihvatljivo, podržat ćemo Vladu. No, osobno, za mene je opcija i da budem u oporbi – rekao je jučer Radin.

radin

U situaciji kada je HDZ gotovo jedina stranka koja može sastaviti Vladu, vrlo je važan stav manjina koje bi, smatraju naši sugovornici, suradnjom s tom strankom i participacijom u vlasti mogle ostvariti svoje ciljeve. Participaciju u vlasti vidi i Milorad Pupovac, čelnik SDSS-a, koji vjeruje kako će nadolazeće razdoblje pregovora biti posebno zanimljivo te se nada da će se ti pregovori okončati stabilnom većinom. Vidjet ćemo kako će izgledati budući koalicijski sastavi. Naš je interes da sudjelujemo u vlasti i tako rješavamo probleme – izjavio je Pupovac.

Na pitanje koji će biti uvjeti zastupnika srpske manjine za suradnju s HDZ-om, Pupovac je odgovorio kako će to biti poštivanje općih demokratskih vrijednosti, obrazovni koncepti, specifična pitanja srpske nacionalne manjine i ustrojstvo države. Pitanje hoće li jedan od uvjeta za suradnju biti i ćirilica u Vukovaru, Pupovac je smatrao neadekvatnim. To pitanje implicira kao da ćirilica u Vukovaru nije normalna stvar. Želimo da se poštuje cijeli set manjinskih prava, u kojima je i upotreba jezika i pisma. Pitanje ćirilice, kada se na taj način postavi, poprilično je nepravedno prema ostalim pitanjima i poštivanju ostalih prava. Tako postavljeno pitanje nije dobro ni za Srbe, ni za Hrvate, ni za Vukovar – odgovorio je Pupovac.

pupi-i-mile

Prema onome što su nam zastupnici rekli, nadaju se da će svi biti u klubu manjinaca, ali i da će sudjelovati u radu klubova ostalih političkih opcija u Saboru. Lani su tako u Bandićevu klubu bili Vladimir Bilek, zastupnik slovačke i češke nacionalne manjine, i Ermina Lekaj Prljaskaj, a mnogi Bandićevi suradnici očekuju da će se slično dogoditi i ovaj put. O tome će odlučiti vijeća i odbori manjina. Razgovarat ćemo sa svima, a mi želimo, osim o pravima, razgovarati i o ruralnom razvoju – rekao je Vladimir Bilek. On smatra da bi svi manjinski zastupnici trebali biti jedinstveni oko potpore novoj Vladi jer će tako lakše ostvariti svoje ciljeve. Sjest ćemo s HDZ-om i vidjeti. Kamo sreće da se dogovorimo i imamo stabilnu vlast – kratak je bio Bilek, a slično razmišlja i Lekaj Prljaskaj. Odlučit ću kao i većina. A hoću li Bandiću, još nisam odlučila – kratko je odgovorila Ermina Lekaj Prljaskaj.

Izvor: Jutarnji listo/Foto: Arhiva SDSS