Pupovac na RTL: Plenkoviću je mjesto gdje jeste, a to je na poziciji premijera Hrvatske

Predsjednik i saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac u studiju RTL-a Danas govorio je o krizi u vladajućoj koaliciji, zahtjevu HNS-a za smjenom ministra uprave Lovre Kuščevića i mogućnosti da premijer Andrej Plenković postane šef Europskog vijeća.

 

Na pitanje treba li Kuščević otići iz Vlade, Pupovac je rekao da se “treba riješiti pitanje koje je otvoreno s njegovom političkom prošlošću”. Na ponovljeno pitanje, treba li otići iz Vlade, Pupovac odgovara: “Mislim da nitko ne treba nositi teret, niti Kuščević, niti Vlada, niti koalicija, koji na bilo koji način otežava rad bilo ministru…”.

Na još jednom ponovljeno pitanje treba li Kuščević otići, Popovac je kazao da će se o tome razgovarati na koalicijskom sastanku. “Teret koji se veže uz ministra Kuščevića, veže se uz koaliciju i Vladu i mi taj teret ne trebamo nositi”, kazao je Pupovac te dodao kako s premijerom Andrejem Plenkovićem nije razgovarao o slučaju ministra Kuščevića. 

Smatra kako HNS-ov zahtjev Plenkoviću za smjenu Kuščevića nije ultimatum. “Nitko od nas ne funkcionira tako da postavlja ultimatume”, kazao je Pupovac, a na pitanje hoće li SDSS izaći iz koalicije, ako izađe i HNS, odgovara: ‘Ne vjerujem da će to biti tako teško pitanje da se ne može riješiti i na drugačiji način, a da to uzrokuje raspad koalicije”.

Pupovac je kazao da će HNS odlučiti hoće li ostati u Vladi. “Ne mogu govoriti u ime HNS-a, ali mogu samo govoriti da ovo pitanje i ovaj problem s Kuščevićem ne zavrjeđuje da se raspadne koalicija ili da bilo koji segment koalicije iz nje izađe”, kazao je Pupovac.

Dodao je kako smatra da Bandić ne može biti glavni “kadrovik u Vladi kad ne sjedi u Vladi”. “Svi mi podržavamo vladajuću koaliciju, ali nemamo ambicije da budemo niti sporedni, a kamoli glavni kadrovici”, kazao je Pupovac i dodao da je glavni kadrovik predsjednik Vlade.

Pupovac je kazao i da s Plenkovićem nije razgovarao o njegovoj mogućoj novojdužnosti u Europskoj uniji. “Postignuće premijera Plenkovića i predsjednika HDZ-a u Europskoj pučkoj stranci, to je da postane jedan od glavnih pregovarača za ključne ljude Europske unije je golemo”, kazao je Pupovac.

Na pitanje misli li da Plenković treba prihvatiti funkciju u EU, ako mu bude ponuđena, Pupovac je rekao da je on predsjednik stranke i član koalicije na kojoj funkcionira Vlada.

“Ako ja ne bih otišao i ako nema toga mjesta na koje bih otišao bilo gdje, ne vjerujem da to može napraviti predsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a. Ne vidim niti jedan dovoljan razlog, koliko god to moglo biti primamljivo i izazovno, Hrvatska treba premijera i Vladu. svatko tko hoće raditi ozbiljno, treba raditi u Hrvatskoj. Svatko od nas tko hoće raditi ozbiljnu politiku, treba se posvetiti ovoj zemlji, njezinom sređivanju i napretku i njezinom boljem pozicioniranju. Prema tome, i premijeru Plenkoviću je mjesto gdje jeste, a to je na poziciji premijera Hrvatske”, zaključio je Pupovac.

izvor: rtl.hr /foto: screenshot rtl