Pupovac i Milošević na proslavi Preobraženja u Zagrebu

nenad jovanovic

Brojni pravoslavni vjernici proslavili su crkveni praznika Preobraženje Gospodnje u sabornom hramu u Zagrebu čija je to slava. Liturgiju je u punoj crkvi služio vladika frankfurtski i cele Nemačke Sergije uz sasluženje mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija s monaštvom i sveštenstvom zagrebačke eparhije. Među okupljenima su bili i Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a, te njegov zamjenik Saša Milošević.

– Ovde smo se okupili da bismo podelili radost zbog velikog crkvenog praznika, ali i radost što je ovo hramovna slava – rekao je vladika Sergije i podsjetio na značenje Preobraženja, odnosno momenta kad se Isus pred trojicom svojih učenika na gori Tavor prikazao u Božjoj slavi.

– Danas mnogi prizivaju neke druge bogove i u tome padnu, ali Bog je zaista s nama i on im pomaže da se iz tog izvuku – dodao je vladika Sergije. Mitropolit je zahvalio vladici na dolasku.

– Znamo da stanje u eparhiji u kojoj on živi i radi nije jednostavno i da je tamošnji svet pre svega sekularan, otuđen od bilo kakve ideje duhovnosti. Pa i onda kad se bavi duhovnošću, on je vidi samo kao jednu fiočicu u mnoštvu fioka, u mnoštvu raznih delatnosti i aktivnosti. Taj svet ne vidi duhovnost kao sveobuhvatnu vrednost koja treba da prožme svaku čovekovu delatnost, svaku misao i svako delo – rekao je mitropolit i ponovio da bi duhovnost trebala da bude mjerilo svih aktivnosti. Naglasio je da je svjedočio da je tamošnja crkva ipak živa.

– Crkva je prostor u kojem svako oseća deo svoje otadžbine i u kojem se naša braća i sestre međusobno susreću, razumeju i pomažu jedni druge – istaknuo je mitropolit, koji se nakon liturgije družio s vjernicima.

– Ne smemo ostati izolovani u svojoj zajednici i naše divljenje prema drugima kao ikoni Božjoj mora biti stalno i upućeno i onima koji nisu pripadnici naše zajednice. Ali ne smemo odustati ni od izražavanja svog identiteta – kazao je mitropolit nakon liturgije.

– Važno je da se artikuliramo da se vidi da postojimo i da bar u momentu izbora prevladamo svoje strahove, pogotovo što okolnosti u kojima živimo i radimo nisu tako strašne – poručio je mitropolit, pozivajući vjernike da na predstojećim parlamentarnim izborima izaberu manjinski listić u 12. izbornoj jedinici.