Pupovac: Hrvatsko društvo treba da bude društvo slobode za svakoga

Velika sala Srpskog doma u Vukovaru bila je premala za dvestotinjak delegata Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), koji su u nedelju iz svih krajeva Hrvatske došli na stranačku Glavnu skupštinu. Okupili su se da utvrde izborni program i potvrde kandidate i kandidatkinje, te njihove zamenike, koji po još jedan četvorogodišnji mandat za Hrvatski sabor kreću iz 12. izborne jedinice, s manjinske liste.

– SDSS želi osnažiti svoje mandate i predstavništvo u Saboru, kako bi bili jači nego ranije. To će biti naš odgovor i način kako kvalitetnije predstavljati Srbe u Hrvatskoj i odgovoriti onima koji to predstavljanje osporavaju – rekao je u obraćanju delegatima predsednik SDSS-a Milorad Pupovac i naglasio da će stranka, kao i do sada, inzistirati na jedino smislenom u današnjem trenutku hrvatskog političkog života prema potrebama, interesima i pravima onih koje SDSS predstavlja.

– To ne može biti jezik osporavanja i sukobljavanja, nego jezik u kojem će svako naći svoje mjesto te proširiti krug razumijevanja i kod onih koji nas možda danas ne razumiju – naglasio je Pupovac.

Predsednik SDSS-a je istakao opredeljenost da hrvatsko društvo bude društvo slobode za svakoga, za sve političke i etničke razlike kao i da bude prijatelj manjinama, te da iste te manjine budu prijatelji sa što je moguće više ljudi i stranaka u RH.

Taj se cilj želi postići u kampanji putem već poznatog slogana „Hrvatska treba Srbe“ kroz nekoliko ključnih pitanja, preciziranih u izbornom programu: od razvoja krajeva naseljenih nacionalnim manjinama preko ukidanja infrastrukturne diskriminacije do socijalne sigurnosti.

Drugo pitanje odnosi se na jačanje srpskih institucija i njihovu ravnopravnost u zajednici, kroz pravo na predstavljenost, dvojezičnost te manjinsko obrazovanje. Poseban akcenat izbornog programa stavljen je na razvoj slobodnog društva, poštivanje ljudskih prava i demokratije, politiku mira prema susedima te izgradnju napredne i pravedne zemlje – prijatelja manjina.

U svom se govoru predsednik SDSS-a referisao i na one koji godinama prozivaju Srbe da vladaju Hrvatskom.

– Ni kad je Srba bilo puno više, oni nisu bili ti koji su vladali Hrvatskom, a kamoli danas kada ih ima 3,2 posto. Mi želimo participirati za dobro Srba i drugih manjina, za dobre međunacionalne odnose i u interesu same Hrvatske, ali ne po svaku cijenu i ne bez minimalnog poštivanja načela demokratske politike i kulture, važne za Hrvatsku – poručio je Pupovac.

Osvrnuvši se na retoriku pojedinih političkih stranaka, prisutnu u ovogodišnjoj kampanji, Pupovac je najavio kakav će biti stav SDSS-a.

– Trudićemo se da od nas ne ode nijedna poruka i riječ koja može povrijediti nekoga drugoga, a najmanje zdrav razum, jer mislimo da takav stav Hrvatskoj danas itekako treba. Samo tako možemo suditi šta je najbolje za nas. Ljude ponesu riječi, ali mi takav luksuz kao zemlja i narod za to nemamo – podvukao je šef SDSS-a.

Kada je reč o mogućim postizbornim koalicijama, istakao je da je prvenstveni cilj stranke postići što bolji rezultat, a kako će stvari izgledati posle da neće ovisiti o njima, jer se trude da ne daju povod da neki od SDSS-a prave sredstvo za vlastitu kampanju i smisao političkog opstanka.

– Kada se provedu izbori, pustićemo da o tome prvo razgovaraju oni koji za to imaju najveću odgovornost. A ukoliko nas neko pozove, u skladu s brojem naših mandata, razmotrićemo taj poziv i dobro razmisliti kako i na koji način prihvatiti tu odgovornost – zaključio je u izjavi novinarima Pupovac.

Nakon što su ranije županijski odbori SDSS-a predložili stranačke kandidate, Skupština je potvrdila njihove kandidature. Tako će kandidat iz Centralne Hrvatske biti Milorad Pupovac, a njegov zamenik Dejan Mihajlović, aktuelni karlovački dožupan. Dragana Jeckov, kandidatkinja je iz Panonske Hrvatske, a njen zamenik na listi Jugoslav Vesić, koji trenutno obavlja funkciju načelnika Opštine Erdut. I poslednja, treća kandidatura je ona potpredsednice Vlade, Anje Šimprage, čiji je zamenik na listi Boris Milošević.

Iako se ranije spekulisalo o izlasku u još jednoj izbornoj jedinici, najverovatnije sedmoj, teritorijalno najvećoj, danas to nije moglo biti potvrđeno jer je Skupština takvu mogućnost ostavila Predsedništvu stranke na razmatranje.

izvor: portalnovosti.com