Pula: Motivacioni sastanak “rebrendiranja” SDSS-a u Istri

Istri, regiji u kojoj zvanično prema popisu živi 8000 Srba, neophodno je srpsko jedinstvo odnosno jedinstvo i zajedništvo srpskih institucija i sunarodnika generalno. U tom cilju u petak naveče u Srpskom kulturnom centru održan je motivacijski sastanak u kojem su politiku SDSS-a članicama i članovima Vijeća srpske nacionalne manjine iz Istre predstavili potpredsjednik stranke Dejan Mihajlović i predsjednik Izvršnog odbora Boro Rkman.

Motivacioni sastanak bio je zapravo svojevrsno “refreširanje” i “rebrendiranje” stranke koja u Istri egzistira od 2009. kada su osnovani prvi stranački ogranci na ovom području i to u Puli, Rovinju i Umagu.

“Zvanično nas je oko 8000 popisanih Srba. Taj broj je sigurno veći jer izuzetan visok procenat naših Srba prepoznajemo u kategoriji neopredjeljenih kao i u popisnoj katergoriji Istrijana. Naši ljudi  i danas imaju kočnicu kada je u pitanju nacionalne izjašnjavanje te pogotovo angažman unutar srpskih organizacija, smatra jedan od domaćina sastanka Milan Rašula direktor SKUC-a i aktuelni nezavisni vijećnik Gradskog vijeća Pule izabran na dopunskim izborima.

Dejan Mihajlović govorio je o međusobnim odnosima srpskih organizacija u državi sa posebnim naglaskom na mogućnosti jačanja tih veza na području Istre, a Boro Rkman je kroz posebnu za ovu priliku pripremljenu prezentaciju domaćine upoznao sa istorijskim i drugim momentima osnivanja strane 1997., njenog razvoja pa do današnje pozicije i uloge stranke na hrvatskoj polititčkoj sceni. Rkman je posebno zahvalio Draganu Živanoviću, aktuelnom predsjedniku županijske organizacije SDSS-a Istarske županije koji je u odnosu na ranije stranačko vodstvo, apostrofirao jedinstvo srpskih organizacija. Kako je rekao “rad na zajedništvu” je bio jedini Živanovićev uslov da prije dvije godine prihvati ovu poziciju.

Miloš Bajić, predsjednik  županijskog vijeća srpske nacionalne manjine, vijećnik istarske županijske Skupštine bio je dugogodišnji član stranke, čak i na poziciji predsjendika Gradske organizacije Pula. Zbog politike sukobljavanja umjesto politike jedinstva, koju je tadašnje županijsko stranačko vodstvo preferiralo, napustio je stranku. Danas smatra da je stranka u Istri veoma bitna te ukoliko neko iz bilo kojeg razloga ne želi biti zvaničan član, da bi trebao da bude simpatizer i glasač stranke. “Jer zakoni iz kojih proističe i rad svih naših organizacija se donose u Saboru gdje SDSS ima tri ruke to uvijek moramo imati na umu”, smatra Bajić.

Prvi konkretni koraci, usaglašeno je u petak naveče, biće jačanje postojećih stranačkih ogranaka sa novim članovima te održavanje ojačanih Skupština u Puli, Rovinju, Poreču i Umagu uključujući i Skupštinu županijske organizacije, do kraja godine.