Proslavljeno dvadeset godina SDSS-a u Krnjaku

U Krnjaku je juče proslavljeno dvadeset godina od osnivanja Općinske organizacije Samostalne demokratske srpske stranke Krnjak. Svečanosti su pored petorice osnivača i brojnih članova prisustvovali predsjednik stranke prof.dr. Milorad Pupovac, predsjednik Izvršnog odbora Boro Rkman i zamjenik župana Karlovačke županije Mirko Martinović.

Aktuelni predsjednik organizacije Dejan Mihajlović ukazao je iz današnje perspektive na značaj ovog čina;

U evociranju sjećanja pročitano je pismo Ljubica Kosanović- Gračan koja je iz Srbije, gdje danas živi, čestitala rođendan krnjačkog SDSS-a. Gospođa Kosanović je  te 2001. uputila pismo dr. Pupovcu sa željom da se politika stranke proširi i na Krnjak. Ostvareni su inicijalni kontakti, a jedan od osnivača Rade Kosanović u Vrginmostu se sastao sa tadašnjim predsjednikom Izvršnog odbora SDSS-a Radivojem Teofilovićem i preuzeo stranačke pristupnice.

“Nažalost bila su to teška vremena. Od općine nismo mogli dobiti prostor za osnivanje srpske stranke, a osim tadašnjeg HDZ-a i brojnih doseljenika, opstrukcije smo imali i od domaćih Srba koji su bili u SDP-u. Zahvaljujući privatnom poznanstvu i dobrim odnosima sa Mirkom Pavkovićem, on je pokazao hrabrost da stranku osnujemo u njegovom dvorištu. To smo i učinili u zaseoku Pavkovići i to sjedeći na gumenjaku (zaprežna kola op.a.), rekao je Kosanović.

Prva predsjednica stranke bila je Ljubica Kosanović, a odmah se nametnula i neophodnost održavanja šireg političkog skupa jer su se bližili lokalni izbori 2001 godine. “Na tim izborima, podsjetio je Kosanović, uspjeli smo osvojiti čak četiri vjećnička mandata i u pregovorima sa SDP-om, iako oni nisu bili prvobitno voljni za koaliciju sa nama, dobili smo i poziciju zamjenika općinskog načelnika, kaže Kosanović.

Nedugo nakon Krnjaka osnovani su i ogranci u Vojniću i Plaškom te formirana Županijska organizacija SDSS-a Karlovačke županije čiji je Kosanović bio prvi i dugogodišnji predsjednik.

U nastavku svečanosti, aktuelni potpredsjednik organizacije Ilija Matijević podjetio je na hronologiju događaja od osnivanja do danas, a predsjednik stranke dr. Milorad Pupovac uručio je članske karte novim članicama i članovima krnjačkog ogranka.