PROSLAVLJEN VASKRS

uzg 8 web

uzg 8 webZAGREB, 1.5.2016. – Prvog majskog dana pravoslavni vjernici u Zagrebu obilježili su Uskrs u sabornom hramu Sv. Preobraženja Gospodnjega. Liturgiju je pred velikim brojem vjernika služio mitropolit zagrebačko ljubljanski Porfirije sa sveštenstvom eparhije.

– Hristos nas je oslobodio slobodom, ali ne slobodom da biramo i činimo šta hoćemo, ne slobodom koja liči na slobodu biranja u supermarketu gde možemo da uzmemo šta hoćemo, rekao je mitropolit u obraćanju vjernicima, ističući da “često biva da smo, bez obzira
šta izabrali uzeli i čime se nahranili, u dubini svoje duše i svog bića potpuno usamljeni”..

– Hristos nas je oslobodio slobodom za zajednicu, zajedno s njim koji jeste život, jeste logos, jeste smisao našeg postojanja, oslobodio nas je slobodom iz koje izvire svaka druga sloboda, u kojoj nema straha i u kojoj možemo da kažemo da je ad (podzemni svijet) pod našim nogama. Ta sloboda je temelj Hristove ljubavi prema nama, rekao je i dodao da se sve može smjestiti u riječ koja se zove ljubav.

– Ko je taj koji nas može sprečiti da volimo ikonu Božju, braću našu i sestre naše, a to su svi ljudi koji hode po zemlji? Zato je najveća tragedija da se mrzimo međusobno. A sama reč neprijatelj je suvišna reč u hrišćanskom rečniku; za nas ne postoje neprijatelji, postoje oni koji nas smatraju svojom smetnjom i neprijateljima, ali takvo osećanje je odbijanje dara koji Gospod svima nama nudi, a to je sloboda, rekao je i dodao da “kad se opredelimo da živimo protiv drugih živimo protiv Boga, a živeći protiv Boga živimo protiv sebe”.

Mitropolit je pozvao na razvoj sve snažnije zajednicu i telo koje se zove crkva i u kome nema podjela. – Postoje razlike koje su ništa drugo nego darovi od Boga, kako pojedinačno, tako i među grupama i narodima, rekao je mitropolit.
Poslanicu patrijarha Irineja pročitao je đakon Dragan Radić, a u njoj se navodi saosjećanje
sa svim prognanim Srbima. Posebno saosećamo sa onima na Kosovu i Metohiji, a usprkos stradanjima, naš narod uvek se obnavljao i dizao nastavljajući da hoda putem Hristovim, navodi se u poslanici.

Među vjernicima bili su ministar pravosuđa Ante Šprlje, saborski zastupnik Milorad Pupovac, šef Savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandar Tolnauer, predstavnici gradskih vlasti i vijećnici gradske skupštine.

Poseban doprinos liturgiji dale su članice aktiva žena županijske organizacije SDSS-a u Zagrebu koje su uoči Uskrsa upriličile akciju ukrašavanja uskršnjih jaja.

 – Ukrašavali smo ih u četvrtak, a u petak su raspodjeljivana u košare, rekla je za Novosti predsjednica Aktiva Vera Milovanović Gedošević, ističući da je desetak žena uspjelo obojiti i ukrasiti 2.100 jaja. – Osim mene, su bile potpredsjednica Anđa Gostimir i Milena Obradović s kćerkama, a bile su tu i žene koje su aktivne u crkvi. – Radile smo u svim tehnikama oslikavanja, rekla je, ističući da je ukrašavanje jaja proteklo u ugodnoj atmosferi i da će 

to biti dobro iskustvo za druge predstojeće aktivnosti i radionice.
Velik broj vjernika skupio se i na bogoslužjima u Veliki Petak i u ponoć sa subote na nedjelju kad je održana i litija oko crkve.

U svih hramovima SPC-a lideri stranke zajedno sa članstvom, simpatizerima i sunarodnicima prisustvovali su liturgijama i u zajedništvu proslavili najveći hrišćanski praznik – VASKRSENJE HRISTOVO!!!

Nenad Jovanović

 

{gallery}Gal122:::0:0{/gallery}