Proslavljen Dan državnosti Republike Srbije

Povodom Dana državnosti i Dana vojske Republike Srbije, srpska ambasada je 14. februara u zagrebačkom Muzeju Mimara organizirala prijem na kojem je ambasadorka Mira Nikolić ukazala na potrebu jačanja dobrosusjedskih odnosa dviju zemalja.

– Srbija želi iskoristiti svaku priliku za jačanje odnosa sa hrvatskom stranom. Valja imati u vidu da je ono što nas spaja mnogo značajnije od onog šta nas razdvaja. Spajaju nas pre svega zajednički interesi otelotvoreni u pobedi ideje nezavisnosti porodice južnih Slovena od vlasti velikih sila, bilo sa istoka ili zapada. Ovom uzvišenom cilju posvetile su svoje živote mnoge značajne istorijske ličnosti kao što su Josip Juraj ŠtrosmajerLjudevit Gaj i drugi. Danas nas dodatno spaja potreba da budemo deo velike evropske porodice zasnovane na miru prosperitetu i solidarnosti, deo Evropske unije – istakla je ambasadorka.

– Zahvalni smo na podršci onih koji zagovaraju ulazak svih zemalja Jugoistočne Evrope u evropsku porodicu, shvatajući da bez njih EU nije potpuna i da proširenje doprinosi stabilnosti i bezbednosti celog našeg kontinenta – rekla je Nikolić i izrazila očekivanje da će Srbija za vrijeme hrvatskog predsjedanja EU-om otvoriti nova pregovaračka poglavlja.

– Srbiji je cilj stabilnost, uklanjanje prepreka i ostvarenje osnova četiri slobode Unije – slobode kretanja ljudi, kapitala, roba i usluga i pre formalnog pristupanja, o čemu govori ideja mini-Šengena, koju Srbija provodi s Albanijom i Severnom Makedonijom – kazala je.

Mira Nikolić ukazala je na pitanja koja razdvajaju dvije zemlje, uključujući različito tumačenje nekih dijelova prošlosti.

– Šaljem poruku nade koja se pre svega odnosi na prelaz naših odnosa iz faze opterećenosti pitanjima do jačanja saradnje i istinskog poverenja. Odnose moramo urediti i graditi po uzoru na Francusku i Nemačku, na temelju onog što nas vezuje, a ne onog što nas razdvaja, za šta je potrebna obostrana posvećenost tom cilju – rekla je ambasadorka.

Istakla je postojanje pitanja zajedničkih za cijeli region: stabilnosti, demografskog procesa, kao i borbe protiv terorizma i organiziranog kriminala.

– Srbija je zainteresovana za podršku i poboljšanje položaja nacionalnih manjina jer je to značajno za obe zemlje. Obaveze koje je Srbija preuzela tokom poseta Aleksandra Vučića Hrvatskoj su ispunjene, ali je položaj Srba u Hrvatskoj kompleksniji, imajući u vidu njihovu veću brojnost, ali i pitanja imovinskog i radnog statusa. Prioritet je ostanak srpske manjine na njihovim viševekovnim ognjištima za šta je potrebno na odgovarajući način rešavati pitanja obrazovanja i upotrebe ćirilice, koje u širem smislu nije pismo samo Srba, nego i drugih naroda. Naš je interes i održiv razvoj sredina u kojima žive Srbi.

Podsjetila je da je na Sretenje 15. februara 1835. donijet prvi srpski ustav. Tada zemlja nije bila potpuno nezavisna, kazala je, ali je ‘krenula na nepovratni put slobode i nezavisnosti za odbranu kojih je milione žrtava dalo živote, pogotovo u Prvom i Drugom svetskom ratu’.

– Srbija ostaje izuzetno ponosna na pobedu u borbi protiv nacizma i fašizma bez koje evropski projekt ne bi bio moguć – rekla je Nikolić i dodala da su Hrvatska i Srbija ‘ključni činilac stabilnosti i jačanja dobrosusedskih odnosa i međusobnog poverenja kroz zajedničke projekte saradnje usmerene na dobrobit regiona i naše zajedničke evropske kuće’.

Prijemu su prisustvovali brojni predstavnici diplomatskog kora i vojni atašei, potpredsjednik Sabora Furio Radin, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a Boris Milošević, sveštenstvo SPC-a, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, zvaničnici u vladi i državnim institucijama, kao i brojni manjinski i nevladini aktivisti te ličnosti iz javnog života. Državne himne je izveo hor Srpske opšte pravoslavne gimnazije u Zagrebu pod vodstvom Jasmine Veldić.

Podsjetimo, 15. februar se kao Dan državnosti Srbije slavio do 1918., a ponovo je kao praznik uveden 2002. godine. Na taj dan 1804. počeo je Prvi srpski ustanak, a 1835. je donesen Sretenjski ustav kao jedan od najmodernijih, najdemokratskijih i najliberalnijih ustava svog doba, kojim je u Srbiji ukinut feudalizam.

izvor: portalnovosti.com