Predstavnici srpske zajednice Vukovarsko-sremske županije posetili opštinu Tovarnik

Juče su predstavnici srpske zajednice sa područja Vukovarsko – sremske županije posetili opštinu Tovarnik kako bi se upoznali sa stanjem, položajem i potrebama pripadnika srpske zajednice koja živi na području ove sremske opštine na samom istoku Republike Hrvatske. Delegacija srpske zajednice, predvođena zamenikom župana Srđanom Jeremićem, razgovarala je sa načelnikom opštine Tovarnik Anđelkom Dobročincem kojem je ovo prvi načelnički mandat.

Na području ove opštine živi malobrojna srpska zajednica čije interese zastupaju većnica SDSS-a u opštinskom veću Jovanka Sedlić te predsednica Veća srpske nacionalne manjine opštine Tovarnik Ljubica Hinić koje su, takođe, prisustvovale sastanku. Po njihovim rečima, cilj je u prostore toaleta kod novoizgrađene kapele na pravoslavnom groblju dovesti vodu i struju na primeren način jer je, trenutno, za tu namenu predviđen agregat koji je postavljen u ranijem periodu. Takođe, potrebno je asfaltirati sam prostor uz groblje i napraviti parkiralište za automobile. Naglasile su nužnost završetka sanacije pravoslavne crkve i novoizgrađenog crkvenog doma u samom mestu koji se u trenutnom stanju ne može staviti u funkciju.

Načelnik je izrazio potpuno razumevanje i podršku za sve navedeno i obećao podršku u realizaciji navedenih radova. Naglasio je i da će opština obezbediti sredstva za rad manjinskog veća. Zamenik župana Srđan Jeremić izrazio je zadovoljstvo razgovorom i postignutim stepenom razumevanja potreba srpske manjinske zajednice od strane načelnika opštine. Ponudio je pomoć i angažman županije u realizaciji nekih od navedenih aktivnosti.

Predsednik i sekretar Veća srpske nacionalne manjine Svetislav Mikerević i Dušan Latas ukazali su na ulogu županijskog veća kao koordinatora rada opštinskih i gradskih veća srpske nacionalne manjine na području VSŽ te upoznali načelnika sa mogućnostima korištenja sredstava za kapitalne donacije koje su na raspolaganju srpskim institucijama – ZVO-u i SNV-u.

Jeremić je ukazao na mogućnosti povezivanja ove pogranične opštine sa opštinama iz Republike Srbije sa ciljem korištenja sredstava namenjenih projektima prekogranične saradnje. U tom kontekstu, dogovoreno je da će zamenik župana Srđan Jeremić i načelnik opštine Tovarnik Anđelko Dobročinac posetiti komšijsku opštinu Šid kako bi se razgovaralo o potencijalima međusobne saradnje i povezivanja.