Predstavnici Srba sa Grabar-Kitarović i Vučićem

vucic - kitarovic 2016

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i premijer republike Srbije Aleksandar Vučić sastali su se danas u Dalju. Rodna kuća Milutina Milankovića, naučnika svjetskoga glasa, rođenog i sahranjenog u Dalju, a čiji je rad i djelo bio vezan uz Beograd, bila je mjesto iz kojeg su Hrvatska i Srbije krenule u proces zatopljavanja odnosa i otvaranja suradnje.

Na ulazu u Milankovićevu kuću dočekala su ih djeca iz Dalja odjevena u srpske narodne nošnje, a Kitarović i Vučić potom su po starom srpskom običaju kušali sol i pogaču, dok su rakiju odbili.

Nakon obilaska spomen kuće i susreta sa građanima na obali Dunava oboje su se sastali sa predstavnicima Srba u Hrvatskoj, a u njihovo ime Milorad Pupovac rekao je da su iznijeli „glavna pitanja koja ovog trenutka opterećuju položaj Srba u Hrvatskoj.“

Prije svega to je atmosfera koja je opterećena netolerancijom i govorom mržnje, zatim povijesni revizionizam i pokušaji da se osporava pravo Srba u Hrvatskoj na sjećanja na povijesna stradanja kao što su Jasenovac i Jadovno, nepriznavanje SNV-a i ZVO-a kojima se financijskim uskratama želi ograničiti djelovanje… Nedopustivo je i da Ministarstvo regionalnog razvoja općinama koje su među 30 najnerazvijenijih, od toga 18-19 većinske srpske, dodijeli najmanje sredstava, a dodjeljuje onima koji nisu u toj kategoji. Iznimno je važno da suđenja za ratne zločine budu fer prema svima, jer u posljednje vrijeme primjećujemo jedan pristran odnos kada je o tome riječ. Registracija srpskih škola u istočnoj Slavoniji čeka 17 godina, ćirilično pismo i njegova upotreba ovisi o dobroj volji lokalne uprave, a ne je li to po zakonu ili nije – rekao je Pupovac, koji vjeruje da će ovi razgovori i sporazum donijeti pozitivne pomake.

vucic - kitarovic1 2016

Od 2011. nema prave suradnje između Hrvatske i Srbije, a predsjednica i premijer odlučili su s time prekinuti. Jako je važno da se ti odnosi, koji su zahlađeni i nerijetko pod tenzijama, promijene, a onda se može raditi i o otvorenim pitanjima.

Predsjednica je rekla da je spremna neke stvari pokrenuti, a nama su bitne. Riječ je o suradnji oko ratnih zločina, regionalnog razvoja, prekogranične suradnje i registracije škola. – poručio je Pupovac dodavši i da je zadovoljan što će „predstavnici Hrvata u Srbiji imati priliku razgovarati o svojem položaju.“

vucic - kitarovic2 2016

U razgovoru o položaju Srba u Hrvatskoj učestvovali su još i predsjednik stranke dr. Vojislav Stanimirović, predsjednik Županijskog vijeća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije Svetislav Mikererević, zamjenici župana dvije istočne hrvatske županije Jovan Jelić i Đorđe Ćurčić i drugi predstavnici srpskih institucija.

Cjelodnevni sastanak dvoje državnika završiće večeras potpisivanjem sporazuma u Subotici.

Foto: Jutarnji LIST