Predsjednik Srbije Vučić primio djecu iz Krnjaka i Pakraca

U organizaciji Općine Krnjak i Vijeća srpske nacionalne manjine Pakraca te ambasade i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, tridesetak djece iz ova dva mjesta  posjetili su Srbiju i upoznali se sa brojnim kulturno-istorijskim spomenicima, a posjetili su i institucije matične države svih Srba! Posjeta će trajati četiri dana.

Mališani iz zapadne Slavonije i Korduna su obišli spomenik i toranj na Avali, Predsjedništvo Republike Srbije gdje ih je primio predsjednik Aleksandar Vučić. Tom prilikom Predsjedniku je predan poklon, suvenir s motivom pakračkog Sabornog hrama. U Predsjedništvu se gostima obratio generalni sekretar predsjednika Republike Nikola Selaković, proveo ih kroz zgradu starog dvora i upoznao sa bitnim dijelovima zdanja uključujući i svečane salone.

Posjetili su skupštinu grada Beograda gdje im je domaćin bio predsjednik gradske skupštine Nikola Nikodijević. Poseban je bio doživljaj odlazak na “pobjednički balkon” i slikanje u stilu velikih sportskih šampiona, a nakon toga je upriličen svečani ručak.

Na tvrđavi Kalemegdan poznati beogradski glumci u kostimima su posebno za ove mlade posjetioce dočarali život poznatih istorijskih ličnosti srpskog naroda, a u muzeju su upoznati sa radom Vuka Karadžića i Dositeja Obradovića. Nakon muzeja djeca su posjetila Beograd na vodi i družili se na obalama Save.

U pratnji djece su načelnik opštine Krnjak i potpredsjednik stranke Dejan Mihajlović i zamjenik gradonačelnice Pakraca Nikola Ivanović.