Položeni venci za dan oslobođenja Vukovara 1945.

Danas su  u organizaciji Udruženja antifašističkih boraca i antifašista grada Vukovara položena dva venca povodom dana oslobođenja Vukovara 1945., u znak zahvalnosti borcima Crvene i Jugoslovenske armije koje su učestvovale u završnim operacijama kojima je slomljen fašizam u ovom delu Evrope. U ranu zoru na današnji dan 1945. godine počeo je proboj Sremskog fronta, a isti dan od četvorogodišnje fašističke okupacije oslobođen je Vukovar dok su okolna sela oslobođena sutradan. Zbog zabrane društvenih okupljanja uzrokovane korona virusom, ove godine izostala je velika manifestacija i posete brojnih delegacija kao što je bilo do sada.

Vence u ime antifašista položili su predsednik srpskog manjinskog veća Dejan Drakulić, predsednik vukovarskog SDSS-a Srđan Kolar i član obiju organizacija Drago Grujić. “Naš predsednik Lazo Đokić danas nije tu zbog koronavirusa i ja sam u ime antifašista grada Vukovara položio vence zajedno sa delegacijom. Mislim da je bitno da se prisetimo onih koji su položili svoje živote, ne samo za slobodu naše zemlje, već i za slobodu Evrope, rekao Drakulić.

Prvi venac položen je u Borovu naselju kod spomenika podignutog još 1946. godine u čast savezničkim vojnicima koji su poginuli i nestali prilikom neuspelog pokušaja desanta na Dunavu u zimu 1944. godine. Drugi je venac položen na spomen-kosturnicu kod bolnice u centru Vukovara u kojoj je sahranjeno 388 žrtava Dudika.