Podrška aktivnostima vukovarskih antifašista

Brojni predstavnici Samostalne demokratske srpske stranke na lokalnom, županijskom i centralnom nivou, danas su u Vukovaru prisustvovali Skupštini Udruge antifašističkih boraca i antifašista Vukovara.

Predsjednik Izvršnog odbora stranke i član vukovarskog udruženja Boro Rkman ukazao je na značaj njegovanja antifašizma tim više, kako je precizirao “jer živimo u državi koja još nije odlučila da li joj je draži antifašizam koji je ustavna kategorija ili njegova suprotnost ustaštvo odnosno fašizam”! Nažalost, rekao je, svaki dan smo svjedoci pokušaja revitalizacije fašizma na koje zvanične institucije ćute. Ilustrovao je rečeno nedavnom utakmicom na kojoj je sa tribina zazivana NDH-azija i na šta niko nije reagovao, a isti dan i u isto vrijeme u Njemačkoj je igrana utakmica na kojoj je na mnogo manji intenzitet zazivanja nacizma – utakmica prekinuta, a čitav stadion izviždao neonaciste!!! Mi smo još daleko od toga i upravo za to kao i zbog noza drugih razloga i nama ali i čitavom hrvatskom društvu je antifašizam neophodan!

Riječi podrške antifašistima su uputili zamjenik župana Đorđe Ćurčić i predsjednik vukovarskog manjinskog Vijeća Dejan Drakulić.

Vukovarski antifašisti, njih više od 200 organizovanih u udruženje, aktivno djeluju na očuvanju jedne od najsvjetlijih ideja prošloga i ovog vijeka. Uz ostalo lanjske godine, čulo se u izvještaju predsjednika Laze Đokića, učestvovali su na čak 56 raznih menifestacija od kojih je značajan dio održan u njihovoj organizaciji.

Obzirom da je Skupština održana na 8. mart – Međunarodni dan žena osim čestitki antifašistikinjama, uručeni su i tradicionalni crveni karanfili.