Počast zastavi Srbije učinit ćemo na svoj način u skladu sa zakonom

Kao što nitko u Republici Hrvatskoj ne bi htio da se protivno zakonima ističu zastave drugih država, isto tako mislim da u Republici Srbiji razmišljaju jednako. Postoji narodna zastava Srba u Hrvatskoj za koju će biti prilike da se pokaže, a koja je crveno-plavo-bijela trobojka. Ne želimo ući s nikim u spor. Poštujemo i Srbiju i Hrvatsku i pravne poretke koje vrijede u obje države. Počast zastavi Srbije učinit ćemo na svoj način u skladu sa zakonom.

Tim je riječima predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, nakon sastanka srpskih organizacija koja su dio koordinativnog tijela SNV-a, na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji odgovorio novinarima na pitanja vezana za obilježavanje dana jedinstva i slobode te poziv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da srpske organizacije 15. rujna diljem regije istaknu srpske državne zastave na svoja pročelja.

Pupovac je kazao da se narodna zastava Srba u Hrvatskoj vije na zgradama puno jedinica lokalne samouprave, ali se još uvijek ne vije u Zagrebu, kao glavnom gradu Hrvatske, mada Statut to omogućava.

– Međutim, ispred prostora SNV-a se svako malo nešto prijeti, pale se naše Novosti, događa se nasilje. Odgovor na pitanje zašto se ne vije je jasan: nisu stečeni uvjeti. Zato pozivam da svi skupa učinimo da se više poštuje i srpski jezik i ćirilica kao pismo. Te tolerancije danas nema, kao što u javnoj svijesti nema osjećaja da su Srbi uskraćeni za to pravo – objasnio je Pupovac.

Naglasio je da postoje međunarodne i nacionalne norme koje reguliraju povezanost pripadnika nacionalnih manjina s matičnim državama, kao i povezanost u sjećanju s važnim datumima zajedničke povijesti te da pravo na isticanje zastava i drugih nacionalnih simbola Srbima u Hrvatskoj pripada jednako kao Hrvatima u Srbiji, ili nekim drugim manjinama.

Pupovac je istaknuo da je za manjinske zajednice posebno važno da popis stanovništva prođe u najboljoj atmosferi s maksimumom tolerancije i osjećaja slobode prilikom izjašnjavanja ljudi.

– Svako se treba brinuti o tome. Mi nismo takvi ljudi niti želimo biti, nego ćemo učiniti sve da sutrašnji datum nikako ne poremeti odnose u Hrvatskoj, kamoli odnose između Srbije i Hrvatske, jer o tom odnosu ovisi puno toga o pravima Srba u Hrvatskoj. Svi oni koji siju strahove i prave lošu atmosferu prema Srbima u Hrvatskoj dobit će odgovor da smo mi ovdje da gradimo najbolje odnose sa svima. Za način iskazivanja poštivanja zastave Srbije naći ćemo načina kako da to učinimo.

Pupovac je istaknuo da Hrvatska ima propisana pravila korištenja zastava drugih zemalja te da je od velike važnosti da je neophodno da Srbi u Hrvatskoj poštuju zakone.

– Ne želim polemizirati s nikim, ali želim reći da svi imaju ponešto ne samo za čuti nego i naučiti o specifičnostima u kojima žive Srbi izvan Srbije i teškoćama Srba u Hrvatskoj o čemu ni naši sugrađani ne znaju gotovo ništa. Da su znali, drukčije bi se govorilo o ustoličenju mitropolita u Crnoj Gori kada se tim povodom Srpska pravoslavna crkva počela prozivati agenturom i apsolutnim zlom. Pazilo bi se da ovdje žive sugrađani i vjernici SPC-a koji ničim nisu pokazali nelojalnost. A oni kojim nasiljem sprečavaju slobodu vjerske ispovijesti, neka se zamisle. Da sam ja to napravio 1990. sigurno ne bih stajao ovdje – kazao je Pupovac, referirajući se na događanja u Crnoj Gori prilikom ustoličenja Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog.

izvor: portalnovosti.com