Planovi razbijanja SDSS-a i srpskih organizacija neće uspjeti

pupovac i crnogorac

pupovac i crnogoracVUKOVAR, 23.5.2016. – Daljnji rad i djelovanja Zajedničkog vijeća općina(ZVO) i Srpskog narodnog vijeća (SNV), dvije najveće organizacije u Hrvatskoj koje okupljaju pripadnike srpske nacionalne manjine, dovedeno je u pitanje, stav je predsjednika SNV-a Milorad Pupovac i ZVO-a Dragana Crnogorca na današnjoj konferenciji za novinare koja je održana u Vukovaru ističući kako je suprotno svim potpisanim međunarodnim aktima njihovo financiranje izbačeno iz državnoga proračuna.

Ove dvije najveće organizacije Srba u Hrvatskoj godišnje su za svoj rad i djelovanje primale iz državnoga proračuna oko 9 milijuna kuna. Prema riječima Pupovca po prvi put te stavke u državnome proračunu nema, a zanimljivo je i da su Vlada i saborska većina poništili zaključak Sabora iz 2010. godine. Sukladno tome u novome proračunu za 2016. godinu za ZVO i SNV predviđeno je nula kuna.

 

Najavljeno je i da će se još jednom obratiti premijeru i Vladi RH prije nego pomoć zatraže od međunarodnih institucija koje jamče provedbu međunarodnih ugovora kojima su zajamčena prava Srba u Hrvatskoj.

Ovdje je riječ o narušavanju autonomije rada i djelovanja ZVO-a i SNV-a – istakao je Pupovac dodajući kako planovi razbijanja SDSS-a i srpskih organizacija neće uspjeti.

Na novinarski upit bi li podrška SDSS-a Vladi riješila pitanje financiranje srpskih organizacija Pupovac je rekao kako tako nešto ne bi smjelo biti uvjet ispunjavanja obveza Vlade prema manjinskim organizacija Srba ali i drugih manjina u Hrvatskoj.

– Šest mjeseci traju pokušaji razbijanja SDSS-a i srpskih organizacija u Hrvatskoj. Mi smo otvoreni za mogućnost razgovora i za suradnju s Vladom što ne znači i da smo za sudjelova je u Vladi RH. Kada se radi o međusobnim političkim odnosima oni moraju biti predmet ozbiljnih razgovora. Vjerujem kako bi odnosi bili drugačiji da su s nama razgovarali umjesto što su kupovali naše zastupnike – rekao je Pupovac.

Govoreći o trenutačnom položaju Srba kao i ostalih manjina u Hrvatskoj Pupovac je rekao kako je po prvi put na vlasti u Hrvatskoj Vlada u kojoj manjinska politika nije zastupljena kao važan segment politike Vlade kao i da je ovo prva Vlada u kojoj nema predstavnika Srba. Nakon održane konferencije za novinare održana je i svečana Skupština ZVO-a povodom 19. obljetnice osnivanja ove organizacije.

Večernji List