Pismo potpredsjednika Pupovca Predsjednici

Pupovac pismo

Pupovac pismo ZAGREB, 13.2.2014. – Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća i poznati saborski zastupnik, prije nekoliko dana poslao je pismo predsjednici države Kolindi Grabar-Kitarović u kojem je upozorio na narastanje atmosfere netolerancije i poruka mržnje prema političkim, etničkim i drugim manjinama u Hrvatskoj.

U prilično dramatičnom tajnom dopisu na nešto manje od četiri stranice Pupovac je nabrojao slučajeve prijetnji koje iz desnih krugova trpe zagovornici antifašizma, a sve je više i slučajeva nasilja. Od toga nije pošteđen niti ovaj dugogodišnji zastupnik, koji je o vlastitom iskustvu obavijestio Grabar-Kitarović. Isto ovo pismo dobili su i premijer Tihomir Orešković teŽeljko Reiner, predsjednik Hrvatskog sabora, a kako kaže sam Pupovac o njemu su obaviješteni Tomislav Karamarko i Božo Petrov. – Predstavnici manjina još u svibnju su upozoravali na porast ksenofobije . Tada smo imali vrlo sadržajan razgovor s predsjednicom, a kako je njezina i ustavna dužnost da štiti ljudska prava i prava manjina, vidjevši da su negativne pojave sve češće, logično je bilo da se njoj obratimo – rekao je Pupovac, poprilično iznenađen što je pismo dospjelo u javnost.

U poruci koju je poslao na Pantovčak Milorad Pupovac je upozorio da neki na političke rasprave o Vladi i njezinu programu odgovaraju kampanjom netolerancije i mržnje, a, što je dodatni problem, poruke pojedinih članova Vlade i Sabora doživljavaju kao poticaj i podršku za tu kampanju. “Godinama, decenijama građena tolerancija i priznavanje političkih i identitetskih razlika time se razara pred našim očima i prijeti da ugrozi elementarna demokratska dostignuća, političku stabilnost i društvenu sigurnost u našoj zemlji”, napisao je Pupovac.

U nastavku pisma navodi se da je u protekla dva-tri tjedna više javnih osoba, novinara, glumaca, režisera, vjerskih vođa, političara, aktivista za ljudska prava i nevladinih organizacija “doživjelo prijetnje i izljeve govora mržnje” – od Mirjane Rakić, Olivera Frljića, Nine Violić do mitropolita Porfirija. A u slučaju aktivista za ljudska prava Zorana Pusića prešlo se s riječi na djelo i, uz grafite u kojima mu se želi smrt, nožem su rasparane gume na njegovu automobilu.

Ono što se u ovom pismu spominje prvi put podatak je da je odnedavno i Pupovac izložen otvorenim uvredama. O čemu se radi, vidi se iz pisma upućenog Kolindi Grabar-Kitarović:
“Navest ću primjer vlastitog iskustva u istom vremenu, jer sam u njemu i sam iskusio posljedice atmosfere netolerancije i poruka mržnje u intenzitetu i u sadržaju na koji ih nisam iskušavao ni u najgorim ratnim godinama kao što su bile 1991-1992. Naime, u svega sedam dana u središtu Zagreba doživio sam, a zajedno sa mnom i moji prijatelji, susjedi, studenti i suradnici koji su se zatekli u mojem društvu ili mojoj blizini, da meni nepoznati Ijudi prolazeći pljunu na mene ili me pozdravljaju sa ‘Za dom, spremni!’ ili izvikuju ‘Pupovac, četniče, idi u Srbiju!’”

U završnom dijelu obraćanja predsjednici Republike Pupovac je pojasnio da joj nije pisao zbog sebe nego zato što želi znati kome u Hrvatskoj sadašnje nasilje može donijeti bilo što dobro. “Koji je to razlog, državnički ili stranački, koji bi mogao opravdati ponovno proizvođenje neprijateljstva, netolerancije, mržnje i sasvim mogućeg nasilja u našim životnim sredinama i našoj zemlji uopće? Poštovana gospođo Predsjednice, ni jedno od ovih pitanja neće pronaći svoje odgovore ukoliko ih mi ne potražimo.

Naša ih javnost neće osvijestiti ukoliko se o njima ne progovori. Ničiji se govor neće tako čuti kao govor onih koji su politički čuvari ustavnosti i zakonitosti”, upozorio je Milorad Pupovac.

Izvor: Jutarnji list