Penava ne brine o pravima djece, nego pronalazi teme s ciljem da bi se Srbi osjećali nesigurno

Saborski zastupnik i predsjednik SNV-a i SDSS-a Milorad Pupovac rekao je na konferenciji za novinare nakon dvodnevnog savjetovanja u Vrhovinama da srpske institucije žele da se stvori ležernija i tolerantnija atmosfera u društvu, kao pretpostavka da se svaki pripadnik nacionalne manjine slobodno izjasni o svojoj etničkoj pripadnosti, kako srpske, tako i drugih manjina”.

To je ilustrirao stanjem u Vukovaru čiji je gradonačelnik Ivan Penava, kako je rekao Pupovac, “u svojoj antisrpskoj kampanji imao temu ćirilćnog pisma, pa onda ratne zločine, a sada je našao temu ukidanja škola po modelu A”.  Penavu je pritom nazvao “proizvođačem neprijateljstva u RH koji Srbe neprestano označava kao neku prijetnju Hrvatskoj, nacionalistički i šovinistički”. “On se ne brine o pravima djece, nego pronalazi teme s ciljem da bi se Srbi osjećali nesigurno i da on ulazi u sukob sa centralnom vlašću, a to je štetno i za Srbe i za državu”, rekao je Pupovac. Naglasio je da pravo školovanja na svom jeziku i pismu imaju i druge nacionalne manjine u Hrvatskoj, talijanska, češka i mađarska.

Štoviše, rekao je Pupovac, njihove škole imaju priznate manjinske škole, a Srbi ne, te je time srpska nacionalna manjina diskriminirana u odnosu na ostale manjine. Pupovac je zaključio i da ukidanje škola po modelu A ne dolazi u obzir jer su one “tekovina mirne reintegracije i tekovina ratificiranih međunarodnih dokumenata UN, Vijeća Europe i drugih institucija. Govoreći o očekivanim razlikama prošlog i budućeg popisa stanovništva Pupovac je rekao da je iseljavanje štetno za cijelo društvo, te je najbolji pokazatelj da ljudi odlaze iz sredina gdje se događa dugotrajna netolerancija i loša politička atmosfera.

izvor: vecernji.hr