Pauza u Saboru zbog skrnavljenja groblja u Pakracu

Predsjednik Kluba SDSS-a u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac jutros je zatražio pauzu, koja je odobrena, zbog srnavljenja pravoslavnog groblja u Pakracu;

Kolege kao što sam rekao u najavi u traženju pauze u ime našeg kluba razlog zašto se javljam i ovaj put je isti kao i onaj prije tjedan dana samo mjesto nije isto, nije Knin nego je Pakrac. Naime, na pravoslavnom groblju u Pakracu stavljaju se obavijesti na spomenike koji su od povijesne važnosti kao što je ovaj za ugledne građane i mještane toga mjesta koji su bili državni dužnosnici, koji su bili lokalni dužnosnici i koji predstavljaju dio povijesti i dio sjećanja toga grada, na koje se kao i na ovo grobno mjesto za poginule u Jasenovcu, dvoje odraslih i četvoro djece stavlja ova vrsta obavijesti na kojoj između ostaloga kaže: „Sukladno članku 14. zakona ovo grobno mjesto smatra se napuštenim i može se dodijeliti na korištenje.

pakrac2

 

Mi razumijemo da postoji potreba da se naplaćuje komunalna naknada, ali ovako se tome ne može pristupati. U protivnom će ispasti da će tehničko-komunalno rješavanje pitanja naplate grobnih mjesta postati način kako će se komunalno-tehnički rješavati brisanje tragova prisutnosti Srba na hrvatskom teritoriju i pri tome će se skrnaviti ono što je najsvetije za svakoga od nas, a to su grobna mjesta. U momentima kada se nosimo sa žrtvama Drugoga svjetskoga rata i kada stvaramo svijest o odgovornosti prema tim žrtvama ovakvo postupanje djeluje krajnje amoralno.

pakrac1

Ako je ovo naš moral, onda je doista Huda jama našega morala. I ako nemamo potrebe da se ovoj stvari posvetimo na drugačiji način onda ne jao Srbima, nego jao Hrvatima!

Slađana BOŽIĆ

Foto: Nikola IVANOVIĆ