Osiguran dio sredstava za Srpski kulturni centar u Slatini

Juče i danas na velike pravoslavne praznike Svete apostole Petra i Pavla u brojnim hramovima Srpske pravoslavne crkve služene su liturgije, održani crkveno-narodni zborovi, a manifestacijama su prisustvovali predstavnici srpskih institucija u Hrvatskoj. Tako su juče u Slatini svetoj arhijerejskoj liturgiji koju je služio sa više sveštenika episkop Pakračko slavonski Jovan prisustvovali članovi Predsjedništva SDSS-a; potpredsjednik Jugoslav Vesić, predsjednik Izvršnog odbora Boro Rkman i potpredsjednik Glavne skupštine Igor Pavković. Prisutni su bili takođe zamjenik predsjednika Srpskog narodnog vijeća Saša Milošević i generalni sekretar SKD „Prosvjeta“ Slobodan Živković.

Litrugija je jedna u nizu aktivnosti koje slatinski vjernici zajedno sa protojerejem  Draganom Gaćešom organizuju slaveći Svete apostole i njihovo delo. Proteklih dana održana je izložba ručnih narodnih radova, turnir u malom nogometu, izložba crkvenih knjiga. Podignut je drveni krst na kojem će uskoro početi gradnja Srpskog kulturnog centra. Krst su od stare hrastovine izradili i podigli sveštenik Gaćeša i srpski zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Igor Pavković.

Prema riječima Saše Miloševića koje je izrekao okupljenima u crkvenoj porti, uz sredstva koje je osigurao Klub zastupnika SDSS-a i uz sredstva koja će se sakupiti donacijama i na razne druge načine, očekivati je da do idućeg Petrovdana radovi uznapreduju, a možda čak i Centar bude završen!

Takođe u sklopu Petrovdanskih svečanosti u Slatini, dan uoči Petrovdana, održana je svečana sjednica Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Slatine. „Projekat Srpskog kulturnog centra je gotov i radovali smo se da će na Petrovdan biti postavljen kamen temeljac, ali zbog složene procedure i ishođenja raznih dozvola to nismo uspjeli. Kod našeg sveštenika ne nedostaje volje, pa je uz pomoć nekoliko parohijana i dožupana Pavkovića postavljen veliki hrastovi krst koji simbolizira mjesto kamena temeljca“, rekao je predsjednik Vijeća Milenko Obradović.

Pravoslavna parohijska crkva sv. Petra i Pavla izgrađena  je 1747. godine, 1941. godine do temelja je razrušena, a 1978. na njenim temeljima sagrađena je današnja crkva. Parohiju čine Slatina i okolna sela Kozice, Bakić i Lukavac.

Tekst i foto: Info.sl./Jelena VUČKOVIĆ