Opštinama Borovo i Negoslavci odboren projekt “Zaželi” za lakše zapošljavanje žena

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava objavilo je 3. novembra prvu odluku o finansiranju za 22 projekta u vrednosti od 90,910.097 kuna, u okviru ESF poziva „Zaželi – program zapošljavanja žena“. Ovom odlukom odobreni su i projekti opštinama Borovo i Negoslavci, koji se u potpunosti finansiraju sredstvima EU-a iz Evropskog socijalnog fonda, kroz operativni program „Efikasni ljudski potencijali“ za programski period od 2014. do 2020. godine. Ove dve opštine u Vukovarsko-sremskoj županiji, s većinskim srpskim življem, javile su se na otvoreni poziv za dostavu projektnih predloga koji je to ministarstvo objavilo 30. juna ove godine. Za projekat „Pomoć u kući za starije i nemoćne osobe“ opštini Borovo odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 2,589.025,35 kuna.

Kroz projekat će biti zaposleno 20 žena, koje će obavljati usluge pomoći u kući starijim osobama, osobama s invaliditetom i osobama u nepovoljnom položaju. Svaka žena će brinuti o najmanje četiri korisnika, odnosno projektom će biti obuhvaćeno najmanje 80 korisnika. Žene će biti zaposlene na period od 24 meseca, a predviđeno trajanje projekta je 27 meseci – kaže Miloš Maksimović iz Projekt centra Borovo. Partneri opštini Borovo na ovom projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Vukovar i Centar za socijalnu skrb Vukovar.

– Nakon potpisivanja ugovora s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, kreću promotivne aktivnosti i podela letaka kojima ćemo pozvati meštane da prijave sve potencijalne korisnike projekta te zapošljavanje žena. Ono će se vršiti preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Vukovar. Takođe i identifikacija krajnjih korisnika, uz pomoć Centra za socijalnu skrb Vukovar – pojašnjava Maksimović.

Očekuje da bi oglas za prijem u radni odnos mogao biti raspisan početkom 2018. godine, a na njega se mogu javiti nezaposlene žene, prijavljene na Zavodu za zapošljavanje, koje imaju najviše srednju stručnu spremu.

Žene zaposlene kroz ovaj projekat pružaće krajnjim korisnicima u Borovu pomoć pri održavanju higijene stambenog prostora. Starijim osobama pomagaće i u nabavci, pripremi i konzumiranju hrane. Biće im od pomoći i pri nabavci i pripremi ogreva i zagrevanja domova, u nabavci i korištenju lekova, plaćanju računa, uređenju životnog prostora i okoline, a moraju biti spremne i na razgovor i druženje s korisnicima. Kako bi lakše obilazile korisnike, zaposlenim ženama biće nabavljeni bicikli, što je takođe predviđeno ovim projektom.

– Cilj projekta je povećati zapošljivost žena, pripadnica ranjivih grupa s područja opštine Borovo, a specifični ciljevi su poboljšanje znanja i veština nezaposlenih žena radi lakšeg zapošljavanja i smanjenja rizika od siromaštva i socijalne isključenosti te unapređenje kvaliteta života starijih ljudi, osoba u nepovoljnom položaju i invalida – ističe Maksimović.

Za projekat „Zaželi“ u sklopu istoimenog poziva opštini Negoslavci odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 2.447.950 kuna.

– U Negoslavcima će biti zaposleno 17 osoba, voditelj projekta, asistent na projektu i 15 žena koje će voditi brigu o 60 osoba treće životne dobi, nešto slično projektu „Pomoći u kući“ koji smo ranije provodili na području naše opštine. Predviđeno trajanje projekta je 30 meseci – kaže načelnik opštine Dušan Jeckov.

Nakon potpisivanja ugovora i tromesečnih pripremnih aktivnosti, uslediće i zapošljavanje žena na period od 24 meseca. Tokom poslednja tri meseca ovog projekta predviđene su dodatne edukacije i usavršavanja za određena zanimanja, poput negovateljice ili maserke, što bi ovim ženama omogućilo lakše pronalaženje posla na tržištu rada. U malim opštinama, kao što su Negoslavci, sa 1.463 stanovnika prema poslednjem popisu, svako radno mesto puno znači.

– Ponosni smo što ćemo kroz ovaj projekat zaposliti 17 osoba i što smo među prva 22 prijavitelja kojima su odobrena sredstva. Čestitam i kolegama iz opštine Borovo na ovom, za sve nas važnom projektu – dodaje Jeckov.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava objavilo je 17. novembra i drugu odluku o finansiranju za 20 projekata, u okviru poziva „Zaželi – program zapošljavanja žena“, među kojima su i projekti još dve opštine iz Vukovarsko-sremske županije s većinskim srpskim stanovništvom. Za projekat „Zaželi“ opštini Trpinja odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 2.071.844 kune, a opštini Markušica 2.389.572 kune za projekat „Osnaživanje žena u lokalnoj zajednici“.

izvor. P-portal

foto: P-portal/arhiva sdss