Općina Kistanje povećala budžet za iduću godinu 236 %

Općinsko vijeće Općine Kistanje u kojoj je na vlasti naša stranka, na sjednici održanoj u utorak, 12.decembra 2017.godine, donijelo je budžet za 2018.godinu, na čijoj je prihodovnoj strani  planirano 21.107.896,00 kuna. U odnosu na ovogodišnji budžet koji je realiziran sa prihodima od 8.933.691,00 kuna, novi je veći za  236 posto, uglavnom zahvaljujući povlačenju sredstava iz EU fondova, a očekuje se i dodatni rast prihoda tokom iduće godine.

Glavni projekti, pored standardnih iz sektora komunalne infrastrukture i razne projektne dokumentacije su izgradnja Poduzetničkog inkubatora «Krka» stopostotno financiranim iz EU fondova, u iznosu od nepunih 16 miliona kuna, od čega se u 2018. godini povlači 9.532.660,00 kuna, te izgradnja Eko-tržnice za čiju će se realizaciju  utrošiti oko 4,5 miliona kuna.

Općinski budžet bio bi blizu 32 miliona, kada bi se uračunali novci dobiveni za izgradnju Centra za posjetitelje NP Krka sa muzejskim postavom u iznosu od oko 19 miliona kuna, ali je Općina Kistanje dala pravo građenja Nacionalnom parku Krka koji će provesti natječaj i na kraju upravljati novim turističkim sadržajima «gornjeg toka rijeke Krke».

Uoči sjednice Općinskog vijeća, Izvršni odbor OO SDSS-a Kistanja održao je svoju 8. sjednicu, te 4. sastanak Kluba vijećnika ( 9 od 13) , gdje je bilo riječi o predloženom budžetu, kao i o stranačkim novostima posebno sa zadnjeg Glavnog odbora vezanim za Plan rada i novu Odluku o članarini.

 Tekst i foto:  Borislav ŠARIĆ