Održan prvi sastanak manjinskih zastupnika i Plenkovića, novi u četvrtak

Nakon današnjeg sastanka s manjincima Plenković je rekao da će razgovarati o imenima, odnosno o Zlatku Hasanbegoviću tek kada dođu u fazu odlučivanja o ministrima, te da želi svih osam zastupnika nacionalnih manjina. Idući sastanak s Mostom je predviđen za ponedjeljak u 15 sati i nema nikakvih ultimatuma. Odluka da se najprije razgovara s Mostom govori o tome koliko smo spremni realizirati nastavak suradnje, uz potporu svih osam predstavnika nacionalnih manjina. “Ponovili smo kako HDZ poštuje sve zakone koji definiraju prava manjina i izrazili želju da vlada ima potporu svih manjina. Ovo su inicijalni razgovori, dalje će ih voditi Stier i Marić. Sastat ćemo se ponovno u četvrtak”, rekao je. “Nismo uopće razgovarali o sastavu buduće vlade i Hasanbegoviću.  Mandatar će odlučivati o sastavu buduće vlade i stavio bih točku na spekulacije o tome tko će odlučivati o sastavu vlade. Kad dođemo u fazu da odlučujemo o sastavu vlade, onda ćemo razgovarati o svim resorima, a ne samo o jednom”, istaknuo je šef HDZ-a.

manjinci2

Pupovac je kazao kako su njegovi interesi usmjereni na program i ideje.

– Ono što bih htio istaknuti jest da za razliku od prije deset mjeseci, nas osam zastupnika je radilo u potpunoj autonomiji i izrazito cijenim što se to poštuje i što zastupnici su međusobno stvorili solidarnost da mogu nastupati zajedno i dijeliti zajedničku odgovornost i zajedno nastupati kada su posrijedi razgovori s Plenkovićem i suradnicima. To je za nas od iznimne važnosti, a iz toga će proizaći sva ostala rješenja koja su za manjine izrazito bitne – kazao je Pupovac i naglasio kako će participirati u vladi ali ne na način na koji to mediji prezentiraju.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković odgovorio je u petak potpredsjedniku SDSS-a Miloradu Pupovcu na izjavu da njegova stranka neće podržati vladu u kojoj će biti Zlatko Hasanbegović, istaknuvši da će mandatar i sada, kao što je bilo i prije, odlučivati o ministrima i sastavu vlade. ‘Svašta se piše. Kada predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović da mandataru ponudu da sastavi vladu onda, on odlučuje o ministrima i sastavu vlade. Tako je bilo prije, tako će biti i sada’, izjavio je Plenković ispred središnjice HDZ-a. Odgovorio je tako na novinarski upit kako komentira izjavu Pupovca, koji je za televiziju N1 najavio mogućnost sudjelovanja predstavnika manjina u stvaranju vladajuće većine, ali i istaknuo da SDSS sigurno neće podržati vladu u kojoj će biti tehnički ministar kulture Hasanbegović. Novinarima je kazao kako očekuje dobar sastanak na kojem će predstavnicima manjina predstaviti ideju kako formirati stabilnu parlamentarnu većinu, ‘da pokažemo poštovanje prema zaštiti i pravima nacionalnih manjina, a što i Ustav RH, zakon i drugi ustavni zakoni predviđaju’. Također, želja mu je upoznati se s platformom nacionalnih manjina nakon njihovih konzultacija.

hasanbegovic

Zastupnici nacionalnih manjina na jutrošnji sastanak došli su nakon što su usuglasili glavninu programske platforme za mogući sporazum s budućom vladom. Zastupnik talijanske manjine Furio Radin Istaknuo je kako se njihov program temelji na onom koji su predali u mandatu prošle Vlade, a koji, koliko zna, uopće nije bio razmatran. ‘Ne znam je li uopće bio i pročitan’, kazao je i dodao kako je taj program sada samo dorađen.

– Moramo se uskladiti s budućom vladom i prava nacionalnih manjina i programska platforma moraju postati dio programa hrvatske Vlade – kazao je zastupnik češke manjine Vladimir Bilek. Zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi kazao je, pak, kako ima određene zamjerke prema HDZ-u, ali i poručio kako će se prilagoditi stavu drugih manjinskih zastupnika.

manjinci1

Sastanku su prisustvovali svih osam manjinskih zastupnika – Furio Radin Ermina Lekaj Prljaskaj, Mile Horvat, Boris Milošević, Robert Jankovics, Vladimir Bilek, Veljko Kajtazi, ali i Milorad Pupovac koji je jučer najavio mogućnost sudjelovanja predstavnika manjina u stvaranju vladajuće većine, ali je poručio da njegova stranka SDSS sigurno neće podržati vladu u kojoj će biti Zlatko Hasanbegović.

Izvor: Jutarnji LIST/Index.hr