ODGOVOR SDSS-a NA NEISTINE PETRA MAMULE

DSC06613

DSC06613RIJEKA, 5.3.2016. – Potaknuti činjenicom da bivši član stranke a danas dožupan Primorsko-goraski Petar Mamula već u više navrata iznosi neistinite informacije kada je riječ o SDSS-u te njegovom članstvu i djelovanju u SDSS-u dajemo i odgovor na te objede a najnovije je iznio u Novom Listu od 29. 02. 2016. godine. Naime Gradska organizacija Vrbovsko je formirana 2001. godine te dugogodišnji predsjednik SDSS-a bio otac Petra Mamule – Lazo Mamula. Gradska organizacija Vrbovsko je funkcionirala autonomno bez da je pripadala bilo kojoj županijskoj organizaciji što je rezultiralo i određenim devijacijama u samoj organizaciji (nepostojanje organa stranke, neodržavanje sastanka, samovolja predsjednika etc.). Tek formiranjem SDSS-a u Gradu Rijeci te okolnim općinama i gradovima kao i same županijske organizacije SDSS-a 2008. godine te devijacije se pokušavaju ispraviti. Naime SDSS u dva mandata je koalirao sa HDZ-om u Vrbovskom gdje je Lazo Mamula obnašao funkciju zamjenika gradonačelnika.

Većina članova stranke kao i građana u Vrbovskom je smatrala da je ta koalicija donosi štetu Srbima u Vrbovskom. Prilikom pokušaja da se djelovanje SDSS-a stavi u statutarne okvire Lazo Mamula napušta SDSS a Petar ostaje i dalje aktivan član.

Konstatacija da nije sudjelovao u političkom životu stranke jednostavno ne stoji. Isti je bio tajnik gradske organizacije Vrbovsko, delegat županijske skupštine SDSS-a te osoba od povjerenja predsjednika Gradske organizacije Vrbovsko. Mamula nikad ni na koji način nije pokazivao nezadovoljstvo radom SDSS-a osim kada je donesena odluka o početku razgovara sa SDP-om u Gradu Vrbovskom te širom županije. Izrazito je bio za suradnju sa desnom koalicijom te je u tome ostao usamljen. Rukovodstvo kao i članovi SDSS-a u Primorsko-goranskoj županiji čine osobe lijevih svjetonazora te svaka pomisao koja je išla tom smjeru je bila nerealna.

Nakon potpisivanjem lijeve koalicije u Gradu Vrbovskom na gradskom nivo Petar Mamula se pojavljuje kao jedan od predlagača “nezavisne“ liste na kojoj se nalazi njegov otac te osobe bliski desnoj koaliciji a cilj je smjena lijeve koalicije predvođene SDP-om u Gradu Vrbovskom.

Osim potpisane koalicije u Vrbovskom, dogovorena je koalicija u Gradu Rijeci te čekao konačni razgovor sa županijskim SDP-om koji je naprasno prekinut te se iz medija saznaje da SDP ide sa „svojim“ kandidatom Petrom Mamulom.

Nemala je bila konsternacija članova SDSS-a koji su znali za politički rad Petra Mamule kada je on postao kandidat SDP-a. Kandidatura je objavljena kad su izbori već raspisani te je to bio pokušaj puča te miniranja dogovorene i potpisane suradnje sa lijevom koalicijom u drugim sredinama. Još je zanimljivija činjenica da je lijeva koalicija u Vrbovskom ostala kod toga da podržavao kandidata SDSS-a za zamjenika župana znajući za političko opredjeljenje SDP-ova kandidata.

Pravo je Petara Mamule da podrži ovog ili onog kandidata međutim govoriti o demokratskom deficitu u SDSS-u jer se nije dozvolilo da jedan gradska organizacija postane privatni biznis jedne obitelji je krajnje neumjesno.

SDSS je u Gradu Rijeci i Gradu Vrbovskom potvrdio da je korektan politički partner lijevoj koaliciji te iskren prema koalicionim partnerima. Nama je dobrobit svih građana na prvom mjestu a ne poziciji koje bi eventualno dobili članovi SDSS-a.

Osobe kao Petar Mamula prije svega nanose štetu lijevoj političkoj opciji pošto osim činjenice da im se antifašizmu i lijevo političko opredjeljenje svodi na razinu floskule u konačnici pokazuju da im je fotelja najvažnija te se pripadnost nekoj naciji pa i politička uvjerenja su ta mogu se mijenjati kad to zatreba.