Obnovljen društveni dom u Vasinim Lazama kod Požege

Završena je prva faza radova na uređenju i opremanju društvenog doma u Lazama Vasinim kojega će uz to selo još koristiti mještani Komušine, te Laza  Ćosinih i  Laza Prnjavor, a riječ je o selima na Požeškoj gori gdje pretežito prebiva srpska nacionalna manjina.

Organizirana je svečanost kojoj su uz veliki broj mještana ovih sela prisustvovali potpredsjednica Vlade RH  Anja Šimpraga, zamjenik požeško-slavonske županice ispred srpskog naroda Nikola Ivanović, te gradonačelnik Požege Željko Glavić i zamjenik Borislav Miličević.

Druženje i otvorenje prostorija je organizirano u suradnji Vijeća srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije, grada Požega, zamjenika županice Nikole Ivanovića, Vijeća ove manjine za grad  Požegu, Gradskog odbora SDSS Požega, te Mjesnog odbora Laze i mještana okolnih naselja.

Ivanović je kazao da se osiguravaju prostorije za druženja, rad Vijeća i mjesnog odbora, te se zahvalio na potpori Vijeću srpske nacionalne manjine županije koje je uložilo više od 50 000 kuna većinom u građevinski materijal i opremu koje su mještani ugradili kroz  radne akcije. Dodao je da su sredstva osigurana kroz program kapitalnih investicija Srpskog narodnog vijeća, odnosno Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH. Grad Požega je sufinancirao radove kroz ulaganje u stolariju i elektro-radove.

Iako je ovo po obimu mala investicija, moramo reći da smo od ruševne zgrade stvorili prostoriju koja je postala mjesto okupljanja i druženja, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost – istakao je Ivanović.

Drago mi je biti na  ovoj svečanosti, čestitam na obavljenim radovima, ovdje nismo dostigli osnovne civilizacijske dosege za življenje mještana ovih sela pa ćemo sudjelovati i poticati da dobiju sadržaje za kvalitetniji život – naglasio je požeški gradonačelnik Željko Glavić. U tom tonu je govorila i potpredsjednica Šimpraga.

-Ovo je lijep kraj za življenje, ali nemate riješene osnovne potrebe, pa će Vlada RH sudjelovati da se stvore uvjeti za dostojan život, te zajedno s gradom Požegom riješiti barem dio problema –  istakla je Anja Šimpraga i dodala da ovdašnja djeca i mladi iziskuju takve aktivnosti.

Dodijeljene su zahvalnice za pomoć u organizaciji uređenja i jučerašnje proslave Srpskom narodnom vijeću, SDSS-u, Bogdanu Rkmanu , Gradu Požegi i  Anji Šimpraga.

izvor: pozega.eu/Nikola Ivanović