Novi sastanak koordinacije manjinskih dožupana

U sredu je u Puli održana 3. redovna sednica Koordinacije zamenika župana iz redova pripadnika nacionalnih manjina. Domaćin ovog sastanka, koji se po principu rotacije svaki put održava u nekoj drugoj županiji, bila je zamenica župana Istarske županije iz reda talijanske nacionalne manjine Jessica Acquavita.Zamenike župana prvo su primili župan Istarske županije Boris Miletić i gradonačelnik Rovinja Marko Paliage , a nakon toga je u Puli održan radni sastanak gde je jedna od važnijih tema dnevnog reda bilo pitanje dvojezičnosti.

Zamenica župana Istarske županije prezentovala je stanje dvojezičnosti na području svoje županije kada je u pitanju službena upotreba talijanskog jezika i pisma koju su svi prisutni ocenili na izrazito visokom nivou i kao ogledni primer po kojem se na isti način treba postupati i u drugim županijama u kojima postoji zakonom definisani minimum pripadnika nacionalnih manjina.

Ovom sastanku prisustvovali su i gosti u čijem fokusu rada je manjinska problematika. Reč je o saborskom zastupniku Borisu Miloševiću, državnom tajniku u Ministarstvu pravosuđa i uprave Sanjinu Rukavini, načelnici uprave za politički sustav i opštu upravu ovog Ministarstva Aniti Markić. O stanju u domenu obrazovanja talijanske nacionalne manjine govorila je i potpredsednica Skupštine Istarske županije Tamara Brussich, a detaljnije o ostvarenju prava svih nacionalnih manjina u ovoj županiji pročelnica za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Tea Batel.

U ime Vukovarsko – sremske županije sastanku Koordinacije prisustvovao je zamenik župana Srđan Jeremić. Zajednički je dogovoreno da će idući sastak Koordinacije biti održan u Vukovarsko – sremskoj županiji kada će tema biti projekti prekogranične saradnje vezano za dosadašnje primere dobre prakse i potencijale u ovom segmentu.