Novi grafiti mržnje prema Srbima u Splitu i Županji!!!

Degutantne poruke, mrzilački sadržaji koji pozivaju na linč i veličanje smrti sve češće se mogu mapirati na ulicama hrvatskih gradova. U Splitu je opet osvanula poruka prepuna mržnje, a grafit neprimjerenog sadržaja viđen je i u Županji. U ulici Josipa Strossmayera u Županji ispisano je ‘Mrzim Dinamo srpsko ime to’, s tim što je riječ ‘Dinamo’ prefarbana.

U splitskom naselju Pujanke je ispisano ‘Zakolji četnika i izvadi mu oči jer na Pujankama to nije zločin’, a iznad natpisa nalazi se ustaški simbol, javlja Dalmatinski portal.

Poruke ovog tipa bile su ispisane u Splitu i u decembru prošle godine, za vrijeme SNV-ove kampanje ‘Da se bolje razumijemo’. Nepoznati počinitelji tada su sebi dali truda: prvo su prefarbali ćirilični plakat s imenom predsjedničkog kandidata Miroslava Škore i njegovim sloganom ‘Sad il’ nikada’ da bi potom ispisali ‘Milorade, neka, neka, ustaški te logor čeka’, ‘Povampirene ustaše’, ‘Ubi Srbina’. Na susjednom plakat napisali su ‘Maxovi mesari’, ‘Samo krvi četnika iz Knina’, ‘Srbe na vrbe’ i ‘Jebemo vam majku srpsku’.

U novembru prošle godine pisali smo o porukama mržnje iz središta grada, u Ličkoj ulici, gdje je ispisano ‘U proljeće kad cvate vrba pravit ćemo paprikaš od Srba’. Krajem septembra u Splitu su osvanuli grafiti ‘Ubij Srbina’ te ‘Novinari crvi jeb..o vam majku’.

portalnovosti.hr/foto:dalmatinskiportal.hr