Nove poruke mržnje u Zagrebu

Navijači Dinama su u zagrebačkom naselju Kustošija pozirali s transparentom na kojem piše “Je**t ćemo srpske žene i djecu”, zbog čega su šestorica privedena. Ali ta poruka očito “nije bila dovoljna” jer mržnja prema Srbima se nastavila danas! Naime, u zagrebačkom naselju Borovje, u Ulici grada Chicaga, u petak ujutro osvanuo je sramotni grafit koji poziva na nasilje prema Srbima.

“U Vukovaru, hrvatskome gradu, gradu mnogi četnici su ostavili bradu. Sve ćemo vam prste slomit, a ne samo tri. Ubi Srbina”, piše velikim slovima na pročelju stambene zgrade.

“Kao ni mojim kolegama jučer koji su komentirali poruke s Kustošije, tako ni meni večeras nije lako da komentiram ovu novu poruku mržnje i poruku nasilja prema Srbima u Hrvatskoj. Mogu samo kazati kako mi se čini da pod pritiskom šovinizma, mržnje i nasilnosti nekih grupa, nekih političkih aktera koji su je obnovili u kampanji za ove izbore, i mi Srbi u Hrvatskoj, i Hrvatska sve teže dišemo.” Poput onog Afroamerikanca zbog kojeg je ustala cijela Amerika i pridružio joj se dobar dio svijeta, pa i mi iz Zagreba prije nekoliko dana”, kazao je vidno potreseni Pupovac za RTL.hr

Očito je da bismo obranili demokraciju u Hrvatskoj, da bismo sačuvali obraz kao članica Europske unije, da ne bismo doveli u pitanje svoje članstvo u NATO-u, morat ćemo ustati protiv ovakvih poruka” kazao je Pupovac.

Danas je načelnik zagrebačke policijske uprave Marko Rašić  objavio da je uhapšeno šest osoba zbog kaznenog djela širenja mržnje u Kustošiji, te da su predani pritvorskom nadzorniku. “Mi smo u ovom događaju od samog početka zauzeli stav da se u suradnji s Državnim odvjetništvom, da se radi o kaznenom djelu iz članka 325 (širenje mržnje), a razlika (u odnosu na prekršaj uznemiravanja javnosti, op. a.) je vrlo jednostavna. Znači, (ovisi) o društvenoj opasnosti”, kazao je Rašić u razgovoru s RTL-ovom Ivanom Ivandom Rožić.

Na pitanje što očekuje od policije, Pupovac je rekao da se nadaju da sve neće završiti na policiji “kao što nerijetko završava”.

“Policija je prvi, ali ne dovoljni; nužni, ne dovoljni akter države koja treba jamčiti sigurnost, zakonitost i ustavnost. Nakon nje dolaze sudovi, a nakon sudova dolazi javnost. Policija je i do sada djelovala, ali sudovi nisu. Javnost je i do sada djelovala, ali autoriteti koji presudno mogu utjecati svojim porukama, nisu djelovali. Ni politički, ni nepolitički”, kazao je Pupovac.

“Nije na policiji da kaže odakle ovo dolazi, tko je naučio te mlade ljude tome, tko ih je nagovorio da to rade, tko ih je potaknuo na to? To je stvar svih nas. Da u govorima i riječima i porukama onih koji su danas u kampanji ili koji su stalno u kampanji, da te vrste prepoznamo mržnju, prepoznamo nasilnost, destruktivnost i opasnost, ne za žene srpske nacionalnosti samo, ni za djecu srpske nacionalnosti samo, jer kad njih ne bude dovoljno ili ne budu pri ruci, bit će to bilo koja druga žena, bilo čije dijete. Vaše, moje, potpuno nepoznatih ljudi.”

Spirala mržnje bila je takva u različitim razdobljima povijesti, takva je bila i kod nas. I takva se sad obnavlja. Kontrolirali smo je koliko smo mogli proteklih godina, ali s pojavom nekih političkih aktera na sceni, ona je kulminirala. Onih koji na Srbima i mržnji prema Srbima, na atavizmu mržnje prema Srbima žele osvojiti vlast ima ih više, u više stranaka, više pokreta, u više koalicija.”

“Šteta je što većina drugih ljudi šuti o tome, a ne radi se samo o Srbima, radi se o Hrvatskoj”, rekao je Pupovac. Pozdravio je reakcije predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića vezano uz incident u Kustošiji, kao i dijela javnosti i političara.

“Svaka čast i predsjedniku i premijeru. Svaka čast i nekim političkim grupacijama, mahom manjima, nevladinim organizacijama, mahom manjima. Svaka čast i medijima, većini nacionalnih medija. Oni obavljaju ono što bi trebao obavljati svatko, svaki građanin, svaki političar, svaka stranka. A to je – reći: ‘Dosta je!’, jer ovo je opasno za sve”, zaključio je na kraju Milorad Pupovac.

izvor: rtl.hr