Nizom manifestacija obilježen Dan Općine Krnjak

Nizom manifestacija od petka 23.-eg do juče obilježen je Dan Općine Krnjak koji se slavi 25.06. kao spomen na 25.06.1881. godine kada se po historijskim zapisima nakon „razvojačenja“ Vojne Krajine,  Općina Krnjak prvi put spominje.

Najprije je u organizaciji „Udruge naseljenika općine Krnjak“ u petak 23.06. u centru Krnjaka povodom Sv. Ivana Krstitelja održan  tradicionalni „Ivanjski krijes“ na kome ja nakon svete mise, okupljene zabavljao HKUD „Sveti Ante Herceg-Bosna“ koji je nažalost djelomično pokvarilo nevrijeme s jakom kišom. Iz istog razloga je malo kasnije te zbog nestanaka električne energije na školskom igralištu otkazan koncert Halida Muslimovića za koji je danima vladao veliki interes.

U subotu, 24.06. na školskom igralištu istim povodom je održana veoma posjećena „Smotra folklora“, čiji je nosioc bio krnjački Pododbor SKD „Prosvjeta“ koji je i sam nastupio sa svoje 4 koreografije uz nastupe ostalih 8 Društava iz Velike Kladuše, Hrvatske Kostajnice, Korenice, Vojnića, Vrginmosta, Tušilovića, Rijeke i Viškova.

Tradicionalna, vrlo uspješna 11. Biciklijada „Od Korane do Skradske Gore“ održana je u nedjelju, 25.06. uz učešće preko 20 biciklista iz karlovačkog SRK „Pedala Laganini“.

Zadnji dan obilježavanja, u ponedjeljak 26.06. je održana svečana sjednica općinskog Vijeća s pripadajućim posluženjem i druženjem gostiju.

Svečanom sjednicom je predsjedavala Podpredsjednica općinskog Vijeća Đurđa Đurić, a prisutnim gostima se s prigodnim riječima i prezentacijom urađenog u zadnjih godinu dana najprije obratio općinski Načelnik Perica Matijević, a zatim i uvaženi gosti načelnik Općine Vojnić Nebojša Andrić,  županica Martina Furdek Hajdin, Generalni Konzul Republike Srbije iz Konzulata u Rijeci Goran Petrović i potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga.

Na samom kraju svečane sjednice uručene su Zahvalnice krnjačkom Pododboru SKD „Prosvjeta“ za očuvanje i prezentaciju kulturne baštine i običaja, humanitarnom udruženju „Od srca srcu“ za donaciju ultzrazvučnog uređaja za potrebe građana Općine Krnjak, te SRK „Pedala Laganini“ za promoviranje i unapređenje sporta i rekreacije, te ekologije.

tekst i foto: Ilija MATIJEVIĆ