Niko od predsjedničkih kandidata nema unaprijed podršku SDSS-a

SDSS-ov predsjednik Kluba zastupnika Boris Milošević gostovao je u N1 Studiju uživo.

Jučer ste u Hrvatskom saboru upozorili na slučajeve zločina iz mržnje – je li to uistinu učestalo ili je riječ o incidentima?

“Činjenica je da je prošle godine objavljeno izvješće Vijeća Europe prema kojem raste govor mržnje, pogotovo prema LGBT osobama, Romima i Srbima” kazao je Boris Milošević navodeći izvješće koje je obuhvatilo razdoblje od 2012. do 2017. godine. “Mene je strah da ne dođemo do Rubikona koji ćemo prijeći i da će to postati normalno. Kad smo krenuli u kampanju s plakatima, tri četiri dana bilo je zatišje – kada je jedan plakat uništen, onda je krenulo.”

Pohvalio je reakciju gradonačelnice Supetra Ivane Marković, koja je, smatra Milošević, svojim reakcijom jasno pokazala da za takve nasilne pojave nema mjesta u njenom Supetru.

Koliko su političari odgovorni za govor i zločine iz mržnje?

“Naravno da su politički odgovorni”, kaže Milošević i dodaje da je to posebno izraženo u predizbornim kampanjama.

“Vidimo da političari koji koriste tu retoriku vrlo dobro prolaze. Te poruke su sve eksplicitnije – ti si tu gost, neprihvatljiv, imaš svoja prava, ali nemoj koristiti ćirilicu.”

Kako doživljavate raekciju djevojke iz Varaždina i vatrogasca iz Supetra?

“Oni su za mene heroji. Oni su osobe za primjer. Zaslužili su ne samo da ih primi gradonačelnica, nego i premijer i predsjednica.”

Hoćete li podržati Zorana Milanovića?

“Nismo razgovarali o tome u stranci. Nitko neće imati bianco podršku. Kad vidimo tko će sve biti kandidati, razgovarat ćemo u stranci i odlučiti kome ćemo dati podršku.”

Što mislite o njegovoj poruci da želi modernu, progresivnu i uključivu Hrvatsku?

“To su poruke koje pozdravljamo, nadamo se da će te poruke dominirati u kampanji.”

Osvrnuo se i na činjenicu da Kolinda Grabar-Kitarović još nije istaknula svoju kandidaturu. “Mislim da aktualna predsjednica malo kasni s kandidaturom, mislim da je na neki način u defanzivi. Očekuje se da se kandidira i da brani svoj mandat, a očito je s timom odlučila čekati pogodan trenutak, vidjet ćemo koji će to biti.”