Nije još doneta odluka, ali ako Boris ode u Knin – neće slaviti

Nије još doneta definitivna odluka o odlasku potpredsednika Vlade Borisa Miloševića u Knin, na obeležeavanje “Oluje”. Što se nas tiče, uskoro ćemo reći ono što sve zanima. Na putu smo ka tome, ali se i dalje usaglašavaju važni detalji.  Ovako je na naše pitanje – da li će Milošević ići u Knin – odgovorio Milorad Pupovac, lider SDSS, dodavši da su mu sasvim jasne reakcije javnosti.

– Za sve Srbe, a posebno one koji su u Hrvatskoj ili iz Hrvatske, “Oluja” je teška i bolna tema. To je istorijski gubitak, koji je za razliku od nekih drugih teških stradanja, u ovom slučaju, kada je po sredi srpska polulacija – nenadoknadiv. Mi smo nakon 25 godina od rata, svesni svega ovoga, možda više nego bilo ko drugi, jer nosimo sve terete hrvatsko srpskih sukobljavanja u 20. veku i sva su se prelomili preko naših leđa. I uprkos svim iskušenjima, odlučili smo da na najtežem mestu pokušamo da vidimo može li se izaći iz rovova, koji su u ratovima iskopani, a i dalje stoje otkopani. I da pritom učinimo sve da taj gest bude takav da nanese što je moguće manje prisećanja na patnje, a da bude glas koji će priznati patnje sa one strane, sa koje do sada nije dolazilo.Prema rečima Pupovca, “svesni svih rizika, razgovaramo o tome i stvaramo pretpostavke za to, a najveći teret u ovoj priči je na Borisu Miloševiću, koji je potpredsednik vlade i koji je i sam, sa svojom porodicom iskusio sve strahote ratnog stradanja Srba”.

Iz tog razloga želimo reći, da Boris ne ide da slavi, nego ide da žrtvuje sebe za to da i srpske žrtve budu priznate, da i srpske patnje budu priznate i da čujemo reči žaljenja. Da mesta koja su svi zaboravili, poput Grubora, posete najviši hrvatski predstavnici, kao što se najavljuje da će doći potpredsednik Vlade Tomislav Medved i predsednik države Zoran Milanović i kao što je premijer Andrej Plenković spreman da ode u Varivode – priča nam Pupovac.

Na naše pitanje šta je garancija da će Hrvati konačno priznati srpske žrtve, Pupovac kaže:

Razgovori koje smo vodili i koje vodimo sa predstavnicima vlasti predstavljaju osnovu za to. To je prvi put da se takvi razgovori vode, otvoreni i direktni. Nisu nimalo laki, ni za nas, ni za naše sagovornike. Da li postoje rizici? Postoje. Da li treba rizikovati? Ako ima šanse, treba.

PUPOVAC kaže da, kao i svih ovih godina, predstavnici Srba obilaze mesta stradanja i svedoče stradanjima našeg maroda na Baniji, Selištu, Kordunu…

– U ponedeljak ćemo ići u Dvor na Uni, gde su ubijena 63 psihijatrijska bolesnika, koji su u povlačenju iz Petrinjske bolnice, bili smešteni u školu u Dvoru na Uni i tamo su pobijeni. To je jedan od puteva koji vodi preko Petrovačke ceste, gde se desio egzodus Srba – kaže Pupovac, i dodaje da će Srbi učiniti sve da se svuda podigne spomenik i mesto za parastos Srbima, gde bi došli i predstavnici hrvatske vlasti.