Neodržana sjednica Glavne skupštine SKD “Prosvjeta”

nenad jovanović

Zahvaljujući predsjedniku Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” Siniši Ljubojeviću koji je nestaturano sazvao sjednicu skupštine za 3. septembra, 70-ak delegata i više članova tijela društva koji su po dnevnom redu trebali biti opozvani i zamijenjeni “podobnijima” uludo je protraćilo dan. Ta sjednica ni nakon višesatnih prepucavanja praktički nije ni počela, pa ju je predsjednik nakon istupa većine delegata konačno prekinuo.

Sjednica je protustatutarno sazvana nakon što na prvoj sjednici 20. avgusta nije bilo kvoruma jer je većina delegata, njih 38, nezadovoljna politikom i potezima novog rukovodstva, odlučila otići na konzultativni sastanak u SNV. S tog sastanka kome su prisustvovali i predstavnik Vlade Srbije i mitropolit zagrebačko ljubljanski Porfirije u zaključcima su pozvali predsjednika, potpredsjednike da poštuju proceduru. Među sugestijama bile su i da se poziv i materijali za sjednicu šalje svima, a ne samo da se poziv objavi na web stranici “Prosvjete”, da se o održavanju sjednice konzultira sa tijelima Društva i da ne može sazivati izbornu skupštinu pod maskom izvanredne u cilju da smijeni sve osim sebe.

– Iako je time teško prekršio svoje obaveze, a i pored toga što su delegati mogli izvršiti promjenu vodstva, oni su odlučili da se ne koriste nestatutarno stvorenim okolnostima od strane predsjednika da bi smijeni njega i potpredsjednike koji su ga podržali u takvom nestatutarnom položaju, rekao je o zaključcima s tog sastanka predsjedavajući Milorad Nenadović.

Većina delegata jednoglasno je odlučila da brani statutarnost, pravila po kojima Društvo treba funkcionirati i pozitivnu praksu koja je do sada postojala i  vrati pitanja rasprave opravdanosti sazivanja izborne skupštine tijelima koja su za to ovlaštena – Glavnom i Nadzornom odboru i samim delegatima skupštine. Podržan je i zahtjev  velike većine članova Glavnog odbora za sazivanjem sjednice GO povodom nastalih okolnosti i tako spriječilo pokušaj puča u Društvu mimo njegovih institucija.

Predsjednik “Prosvjete” nije prihvatio tu poruku već je istog dana,  20. avgusta, sazvao sjednicu za 3. septembar na koju su ovaj puta došli skoro svi delegati. Koliko ih je došlo, ne zna se jer je na početku sjednice izabrano samo radno predsjedništvo u koje su mimo dobrih običaja  ušli i predsjednik i potpredsjednik Jovica Radmanović, ali ne i verifikaciona komisija, zapisničari i druga radna tijela. Ako su delegati i izglasali radno predsjedništvo, priča je pukla na dnevnom redu. Već spomenuta većina tražila je da se umjesto opoziva članova Glavnog i Nadzornog odbora, Suda časti i Komisije za statut, glasa o opozivu  predsjednika i potpredsjednika. Tu se javio Veljko Džakula, iznoseći traženje 16 delegata da glasanje o dnevnom redu bude tajno, što je konsterniralo delegate. — Član sam Prosvjete od osnivanja ili dughi niz godina, ali ovo je prvi puta da se za dnevni red glasa javno, rekli su neki od njih.

Delegate je konsterniralo i Ljubojevićevo povlačenje izglasavanja poslovnika iz dnevnog reda, kao i davanje prednosti zahtjevu Džakuline grupe. To je bio povod za višesatnu diskusiju  u kojoj se moglo čuti svašta, prije svega iz redova delegata sklonih Ljubojeviću koji su one iz većine nazivali izmanipuliranima, uhljebima, zagovornicima podjela u “Prosvjeti”, onima koji vrše pritisak i drugim simpatičnim epitetima. – Vi ne dajete šansu mladim ljudima kao što su Ljubojević ili Radmanović, vajkala se tako delegatkinja iz Petrinje.

w skd 1

 

Ipak, rasprava je bila i prilika da se čuje pokoja i o metodima kojima je vršen pritisak. Tako je Dragana Jeckov spomenula razgovor ugodni s Veljkom Džakulom koji ju je napao zbog posvećenosti radu u srpskoj zajednici, prijeteći da će zbog svojih stavova ostati bez posla.

Nakon skoro tri sata rasprave, generalni sekretar Srđan Tatić pročitao je dopis Nataše Bramberger, šefice Odjela za registraciju udruga Gradskog ureda za opću upravu u Zagrebu.

– Ukoliko je predmetna sjednica Glavne Skupštine sazvana 20. kolovoza 2016. za dan 3. rujna 2016., ista nije sazvana na način odnosno u roku predviđenom odredbom članka 28. Statuta Društva, jer sazvana zapravo 13 dana prije održavanja sjednice, navodi se u aktu uz objašnjenje da se  dan sazivanja niti dan održavanja Glavne Skupštine ne uračunavaju se u rok od 15 dana. – Ukoliko Skupština udruge nije sazvana i održana na način predviđen statutom neke udruge, tada niti odluke usvojene na toj sjednici ne mogu biti pravovaljane, zaključak je nadležnih.

Iako se trudio, Ljubojević nije uspio objasniti zbrku u nazivima skupština koje je sazivao, odnosno da li je to izvanredna ili izvanredna izborna, a objašnjenje da zbog jednog spornog člana Glavnog odbora sumnja u nelegalnost svih tijela i odmah na početku mandata traži “čistku” izazvalo je podsmijeh mnogih u dvorani.

Član glavnog odbora Milorad Pupovac naglasio je da bi i sjednica i odluka koje bi na njoj bile donesene, bili nevaljani, i da se priča mora nastaviti kroz institucije “Prosvjete”, odnosno da Glavni odbor odluči o terminu i dnevnom redu nove skupštine, ili da održavanje može zatražiti jedna trećina delegata. Nakon više diskusija čiji je akcent dat na nestatutarnost ovog okupljanja, zbog čega o prekidu ne mogu glasati delegati jer skupština praktički nije ni počela, Ljubojević je prekinuo održavanje. Nije propustio plašiti delegate čistkama i raspuštanjima pododbora ako on više ne bude predsjednik.

O vemu je svoj sud najbolje dao delegat i dugogodišnji aktivist Novica Vučinić iz Moravica. – Neki su rekli da mladim ljudima treba dati šansu, ali ovakvo vođenje može dovesti samo do stagnacije i propadanja, komentirao je Vučinić zbivanja u “prosvjeti”.

A tajno glasanje kao vrhunac demokracije za koje je nekima u “Prosvjeti” izgleda jako stalo, pa i tamo gdje mu mjesto nije,  bit će vrlo skoro na dnevnom redu – 11. septembra na izborima.