Nastavljeno uništavanje plakata i zazivanje mržnje

Gotovo u čitavoj Hrvatskoj je nastavljen trend uništavanja predizbornih plakata SDSS-a i na njima ispisivanja govora mržnje i širokog repertoara prijetnji.

Najnovije prijetnje bilježimo u Baranji na izlazu iz “glavnog grada Baranje” Belog Manastira ka mađarskoj granici, a na SDSS-ovu kampanju nisu imuni ni u glavnom gradu Hrvatske – Zagrebu.

ZAGREB

Na temu uništavanja plakata i govora mržnje zanimljiv tekst danas je objavio hercegovački portal “POSKOK” sklon političkoj desnici. Tekts naslovljen “Vandali u Splitu pokazali kako je biti Srbin u Hrvatskoj” koji je uredništvo portala povuklo nakon svega 15-ak minuta od objave, prenosimo u cjelini: 

Plakat SDSS-a unakažen je ustaškim porukama punim mržnje prema Srbima, osvanuo je u Splitu

Baš prošli tjedan Express je objavio intervju s Dejanom Jovićem,predavačem na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, čovjekom koji je sebe jednom nazvao ‘Srbohrvatom’. Ugledni profesor, rođeni ‘Samoborec’, ima dva magisterija i doktorat s London School of Economy i mogao je živjeti bilo gdje u svijetu, ali se vratio u Hrvatsku jer, kako je rekao, htio je biti bliže ljudima i zemlji koje osjeća kao svoje.U istom razgovoru je izjavio:”Želio bih da u Hrvatskoj postane ‘cool’ biti Srbin.”

Član Pupovčevg SDSS-a kandidat je na izbornoj listi na predstojećim izborima za Eruoparlament i njegova je stranka ovih dana po Hrvatskoj izvjesila plakat na kojem pitaju ‘Znate li kako je biti Srbin u Hrvatskoj?’, na kojem je riječ ‘Srbin’ napisana na ćirilici.

Nažalost, Dejan Jović nije morao dugo čekati na odgovor. Tek što su plakati postavljeni, u Splitu su unakaženi ustaškim znakovljem, uz degutantne poruke ‘Palite traktore’ i ‘Srbe na vrbe’ i ‘Za dom spremni’. Srećom, autori ustaških poruka tek su neznatna manjina u Splitu, a to su potvrdili i građani tog grada kad su bili gotovo jedinstveni u osudi nedavnog vandalskog napada na beogradske vaterpoliste.

Problem je tim veći što pisci tih nakaradnih poruka sebe smatraju ‘pravim Hrvatima’ a siguro je da nisu ni približno toliko lojalni Hrvatskoj, niti mogu pridonijeti njezinom napretku prema demokratskim, tolerantnim i razvijenim zemljama zapadne Europe, u onoj mjeri u kojoj to može dr. Dejan Jović. Zapravo, oni takvu Hrvatsku niti ne žele, niti su ju sposobni stvoriti.

Odgovorila im je i Anka Mrak Taritaš na svom Twitter profilu, na kojem je osudila anonimne ustaše:

“Trenutno postoje dvije Hrvatske, ona koja voli i ona koja mrzi. Zadaća je svih nas boriti se za tolerantnu i otvorenu zemlju u kojoj će ljudska prava najslabijih i onih koji su u manjini biti zaštićena. Borimo se za Hrvatsku koja voli jer ona je jača od mržnje i netrpeljivosti!”