Mnogi su se Hrvati i Srbi žrtvovali za ideju slobode

Preko leđa Srba u Hrvatskoj prelamala su se i najbolja i najgora iskustva, i najljepša i najružnija lica hrvatsko-srpskih odnosa. Hrvatsko-srpsko pomirenje unutar Hrvatske uvijek će biti nepotpuno i nezgotovljeno bez šireg hrvatsko-srpskog pomirenja, a uvjeren sam da će u proces trebati biti uključeni i predstavnici Srbije, izjavio je danas u Zagrebu na konferenciji za medije predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

– Danas, kad se odjeci skupa u Kninu smiruju, smatram svojom dužnošću i sam pridonijeti smirivanju odjeka i pojačavanju razumijevanja započetog i koliko je moguće otklanjanju nesporazuma koje je ono izazvalo. U Kninu na dan koji Hrvati doživljavaju kao dan za slavljenje, a Srbi kao dan za žalovanje ta su dva suprotstavljena osjećaja, iskustva i pogleda pretvorena u brašno i vodu. Njima su više njih, a na samome mjestu najviše Andrej Plenković i Boris Milošević dodali po komad kvasca i po prstohvat soli. Za razliku od ranijih godina, taj je kvasac bio kvasac mira, a ne mržnje. A ovogodišnja sol nije bila ili nije bila mišljena da bude sol na rane – rekao je Pupovac.

– Prije nekoliko dana započet je proces miješenja tijesta za pogaču pomirenja jer se takva pogača ne može zgotoviti na jednom mjestu i u jednom danu. A i zato što oni koji su je započeli sigurno neće biti dovoljni da bi bila ispečena kako treba. Mnogo je još riječi, gesta i djela potrebno da bi se dva osjećaja, iskustva i pogleda, jedan hrvatski, a drugi srpski, miješanjem pročistila od zločina i patnji, od dubokog nepovjerenja i od teških riječi – rekao je Pupovac, ističući nužnost da se u taj proces uključe svi oni koji budu htjeli i svi oni koji su za njegov uspješan završetak neophodni.

Predsjednik SDSS-a je naglasio da su ‘poznata neka od sljedećih mjesta i neki od sljedećih dana na kojima će se ovaj proces nastaviti, kao i glavni akteri’.

– Značajan dio komemorativnih gesta pomirenja moguće je postići s nama koji smo to ponijeli u Hrvatskoj. Za jedan dio koji ima i može imati osobitu specifičnu težinu to nije moguće. Zbog toga se ne bi trebale slati poruke koje tu mogućnost i tu potrebu otežavaju, a kamoli isključuju. Hrvatsko-srpsko pomirenje unutar Hrvatske uvijek će biti nepotpuno i nezgotovljeno bez šireg hrvatsko-srpskog pomirenja. O njemu ovisi potpuno i istinsko rješavanje kako ovoratnih, tako i ukupnih historijskih trauma i suđenja za ovoratne zločine, utvrđivanje sudbine nestalih te okretanje novoj vrsti suradnje, novoj vrsti odnosa unutar EU-a – istaknuo je Pupovac.

Podsjetio je da preko dva vijeka modernih hrvatsko-srpskih odnosa predstavljaju historiju zajedničke borbe za svoju jezičnu, kulturnu, nacionalnu i političku slobodu, ali i povijest nesporazuma i sukoba oko ideje i prakse te slobode.

– Mnogi su se Hrvati i Srbi žrtvovali za tu ideju slobode, a mnogi su bili i njezine žrtve. U onima koji su se žrtvovali možemo tražiti vrijednosti pomirenja, a u onima koji su bili žrtve trebamo tražiti razlog pomirenja. Mnogi koji su vodili ili i danas vode Hrvate i Srbe vjeruju da se pomirenje može dogoditi u prošlosti. To, međutim, nije moguće i kad je ona najbolja, a kamoli kad je riječ o najgorim razdobljima zajedničke prošlosti. Suočavanje sa stradanjima i traumama jednih i drugih može se dogoditi samo distanciranjem od najgore prošlosti i osudom njezinih zala, a to znači samo iz perspektive budućnosti. Mir i pomirenje nužne su pretpostavke za njezinu perspektivu – rekao je predsjednik SDSS-a.

Ocijenio je da neki među Srbima i Hrvatima neće najbolje razumjeti ono što govori.

– Preko naših su se leđa, leđa Srba u Hrvatskoj, prelamala i najbolja i najgora iskustva, i najljepša i najružnija lica hrvatsko-srpskih odnosa – kazao je i naglasio važnost da u procesu sudjeluju ‘svi koji su potrebni, na mjestima gdje je to potrebno i u stvarima koje su za to potrebne’.

Odgovarajući na pitanja brojnih novinara naglasio je da za veliko traumatsko iskustvo Srba nakon ratova 1990-ih treba imati strpljenja i načina kako će se traumatska iskustva prevladavati.

– Moja zadaća nije da produbljujem traume i sukobe, nego da stvaram pretpostavke za ovaj proces za koji sam uvjeren da će trebati biti uključeni i predstavnici Srbije – rekao je i dodao da ne želi da se u Vukovaru dijeli građane hrvatske i srpske nacionalnosti.

– Želio bih da bude prostora i za jednaku empatiju za komemoracije stradanja Hrvata i za komemoriranje stradanja građana srpske nacionalnosti. Ne želim da komemoracije u Vukovaru dijele grad i zemlju – rekao je on i dodao da se pogledi Hrvata i Srba na rat razlikuju te da želi omogućiti da se s njima barem može živjeti.

– Ovogodišnje obilježavanje ‘Oluje’ je uz prisustvo vicepremijera Borisa Miloševića bilo široko sistematski planirano, pa se zna da će vicepremijer Medved ići u Grubore, a premijer Plenković u Varivode. Na tragu distanciranja od rata, od loše prošlosti i iskoraka prema poštovanju žrtava trebali bi biti i dvojica predsjednika država, Aleksandar Vučić i Zoran Milanović. Koliko god proteklih dana izgledalo da u Srbiji te volje nema, ja ću vam reći da znam da je ima. Bilo bi neozbiljno očekivati da ovakav proces može uspjeti bez komunikacije s najvišim zvaničnicima u Srbiji – odgovorio je Pupovac na novinarsko pitanje.

Komentirao je izjavu ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, koji je jučer poručio da Srbi u Hrvatskoj ‘ne trebaju mentora sa strane’,

– Mi u Srbiji ne tražimo mentore, nego sugovornike i partnere, ali ne tražimo ni patroniziranje iz Hrvatske. I kad već dijeli lekcije, neka se osigura srpskim turistima da ih se ne napada i ispisuju grafiti na automobile te da se ne izruguje onima koji su se vratili i to pozivima da bježe iz Hrvatske – zaključio je Pupovac, ističući da je njega i Plenkovića partnerima učinila želja da struja dođe i u zadnje selo u kojem žive Srbi te da je sramota da rođaci Nikole Tesle nemaju struju