Mitropolit Porfirije: iziđite na izbore

nenad jovanović

Mitropolit zagrebačko ljubljanski Porfirije na današnjoj je liturgiji u zagrebačkom sabornom hramu povodom crkvenog praznika Usekovanja glave Sv Jovana Krstitelja pozvao pravoslavne vjernike da iziđu na glasanje.

– Nisam od onih koji smatraju da treba da se bavi politikom i deli ljude, ali sam učestvovao i izbornim procesima i dva puta glasao, rekao je mitropolit u obraćanju okupljenima.

Nikad nikom neću reći za koga treba da glasa, ali mi je duboko žao ako se neko lišava svog prava. Neka baci prazan listić, ali treba da se zabeleži da je došao na glasanje, da  pokažemo da živimo ovde u Hrvatskoj i da nam je stalo do toga kako će svi ljudi živeti, rekao je mitropolit.

– Pitali su me neki dan da li mislim da će posle ovih izbora biti bolje za srpski narod. Rekao sam im da uvek može bolje i da se nadam da će biti bolje, ali za sve ljude jednako: i za nas Srbe koji smo manjina i za one koji su većina; svi mi ovde treba da živimo kao ljudi, ni manje vni više od toga, naglasio je mitropolit.

Naglasio je da nikad neće postupiti nako neki biskupi iz sestrinske katoličke crkve i reći da glasaju za ovog i protiv onog. Smatram da je to u suprotnosti s Jevanđeljem Božjim.

– Molim vas da iziđete na glasanje, glasajte ko kako želi, sli vodite računa da glasate za one za koje mislite da mogu pre svega i uz sve slabosti da zastupaju vaše interese, rekao je.

UI svojoj se propovijedi osvrnuo i na posjetu vaseljenskog patrijarha Vartolomej Hrvatskoj.

To je veliki dar, a potom i velika čast za nas pravoslavne hrišćane ovde u Hrvatskoj, ali i za samu hrvatsku državu. Ta čast se ovaplotila kroz sustrete patrijarha s najvišim prelatima Kaotličke crkve, s premijerom i predsjednicom države.

Nisam pratio medije, ali hoću da verujem da su preneli ono što je najvažnije: da je bio u misiji ljubavi i mira, rekao je i podsjetio da je u Jasenovcu podvukao da ne smemo da zaboravljamo. – Zaborav je ponekad koristan čoveku, ali  postoje stvari koje ne smemo zaboraviti, a to su stradanja naših predaka i naša lična stradanja. Ta stradanja nikad ne smeju budu poziv za mržnju i osvetu nego dubinski razlog  da se preispitujemo, popravljamo i da budemo što jer moguće bolji, rcitirao je mitropolit vaseljsnkog patrijarha.

– Patrijarh je podsetio sve da ćemo poštovati žrtve svog naroda i svoje vere samo ako to znači da isto poštovanje iskazujemo svim ljudima koji stradaju, bilo koje vere da su, rekao je mitropolit.