MILOŠEVIĆ MINISTRU ĆORIĆU: Kada će voda u srpska sela?!

Danas je u Hrvatskom saboru zastupnik Boris Milošević postavio zastupničko pitanje ministru zaštite okoliša i energetike Tomislavu Ćoriću;

Ministre, vjerujem da ćemo se svi složiti da je pristup vodi jedan od osnovnih preduvjeta dostojanstvenog života. RH se nalazi među 30 vodom najbogatijih zemalja svijeta. Prema podacima vašeg ministarstva 94% stanovništva u RH može i ima mogućnost da bude priključeno na javnu vodoopskrbnu mrežu, od toga je 84% stanovništva i priključeno.

Ona područja koja nisu priključena, ona područja koja nisu u mogućnosti da budu priključena se uglavnom nalaze na potpomognutim područjima, tamo gdje velikim dijelom žive i građani srpske nacionalnosti. Neka sela tamo neopravdano dugo nemaju vodu. Sela oko Knina, sela oko Krnjaka, sela na području općine Biskupija, posebno je loša situacija na području grada Benkovca, još uvijek nemamo vodovod prema Karinu Donjem, još uvijek nemamo vodovod Miranje – Pristeg, još uvijek nemamo vodovod Islam Grčki-  Kašić, gdje je prije bilo vode, sva sela okolo imaju vodu, samo ta dva sela su suhi otok.

Ministre, kad će voda u ta sela? Hvala.

TOMISLAV ĆORIĆ:

Poštovani zastupniče Miloševiću, prije svega zahvaljujem na vašem pitanju, kao što ste u uvodu svog pitanja i sami naveli da u ovom trenutku 84% građana RH je priključeno na sustav javne vodoopskrbe s mogućnošću da ih 94% bude priključeno, vjerujemo da ćemo ovu razliku na neki način razriješiti reformom vodno komunalnog sektora koja će nastupiti po spajanju vodno komunalnih poduzeća u nova uslužna područja, ta reforma je u tijeku, međutim, i sami ste naveli 6% naših građanki i građana u ovom trenutku nema pristup pitkoj vodi odnosno nije u mogućnosti doći do vode iz sustava javne vodoopsrkbe.

Među tim naseljima odnosno ta naselja se nalaze širom RH, ono što bi svakako želio naglasiti da su Hrvatske vode u planu svojih investicija za 2019., ali isto tako i u planovima za naredne godine definitivno mislile i na ta područja. U konkretnom slučaju, a prije svega ako dopustite da se referiram na neke od mjesta koja ste spomenuli, u ovom trenutku u tijeku je izgradnja cjevovoda između Dvora na Uni i Kostajnice vrijednog 15 milijuna kuna, u ovom trenutku u projektiranju je dionica Islam Grčki- Kašić koju ste spomenuli, u ovom trenutku u fazi smo izrade dokumentacije za ulaganje na vodocrpilištu Kožlovac grad Benkovac čime ćemo kreirati dodatne količine vode upravo koje bi se mogle usmjeriti na određena mjesta i gradove, u ovom trenutku u fazi smo realizacije projekta u naselju Gređani kod Topuskog i tamo živi značajan broj pripadnika srpske nacionalne manjine, konačno započeli smo s aktivnostima za izgradnji vodovoda u Erveniku, dakle ono što svakako želim naglasiti je da neovisno o tome o kojem našem mjestu je riječ, u narednih nekoliko godina učinit ćemo sve da stupanj mogućnosti priključenja na vodovodnu mrežu u RH povećamo na 100%. To nije lak zadatak, međutim, djelom financiranje iz sredstava EU za vodno komunalnu infrastrukturu, u kontekstu aglomeracija koje se realiziraju nam omogućuje upravo da iz sredstava Hrvatskih voda izravno financiramo ove projekte kojima ćemo siguran sam učiniti životni standard naših građana na tim područjima boljim. Hvala vam lijepo

  BORIS MILOŠEVIĆ:

 Poštovani ministre, teško je izraziti zadovoljstvo vašim odgovorom, vidljivo je iz podataka koje ste iznijeli da je država poduzela određene korake, da su određeni postupci pokrenuti, uz svo razumijevanje da ne vlada ministarstvo cijelim procesom, da Hrvatske vode ne vladaju cijelim procesom, da puno toga ovisi o lokalnoj samoupravi, da puno toga ovisi o lokalnim vodovodima, ali svaki dan, svaki mjesec, svaka godina, a i previše je godina je previše za te ljude bez vode.

Danas idemo prema kraju 2019., nedavno smo izglasali paket vodnih zakona, reformiramo javnu vodoopsrkbu, a ti ljudi, to njima ništa ne znači, oni nemaju vodu. Ako ne dovedemo vodu u ta sela, tamo neće nitko ostati, tamo neće se nitko vratit tko je otišao, tamo se neće nitko doseliti, neće nitko investirati, neće nitko pokrenuti obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, neće biti života. Hvala.

pripremila Milena JURIŠIĆ/foto: vodovod-i-odvodnja.hr