Milanović pljuje, zlostavlja i nasilno omalovažava druge

Predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac je zbog jučerašnjih izjava Zorana Milanovića održao konferenciju za medije.“Neposredno prije obraćanja sam na Facebook stavio objavu i priložio na sasvim neuobičajen način komunikaciju Milanovića sa mnom u proteklih nekoliko dana u vrijeme rasprave o izboru predsjednika Vrhovnog suda. Tu komunikaciju s obzirom na jezik, sadržaj i ukupnu neprimjerenost komuniciranja sa saborskim zastupnikom nisam prihvatio.

Mislio sam da će ta komunikacija ostati samo između njega i mene. To sam mislio do jučer, ali kad sam vidio da se ta ista komunikacija prenosi u javni prostor, onda sam shvatio da sam razriješen regularne obveze da privatna komunikacija ostane privatna”, kazao je Pupovac.

Potom je citirao članak 5 Ustava, navodeći da je Milanović tu odredbu prekršio.

“Članak 5. Ustava Republike Hrvatske da je svatko dužan držati se Ustava i poštivati pravni poredak RH. Ja bih tome dodao naročito onaj koji traži primjenu ustavnih odredbi, kao što to traži Milanović. Pokušaj utjecaja na mišljenje i odlučivanje zastupnika od bilo koje grane vlasti protivno je Ustavu i odredbi o trodiobi vlasti i odredbama o samostalnosti mandata zastupnika.

Milanović je prekršio, i u mojem slučajem i u slučaju Kajtazija, tu obvezu i nastojao utjecati na naše mišljenje, stavove i odluke, pri tome, služeći se prijetnjama s pozicije centra snažnijeg nego što je naš. Predsjednik je nazvao Kajtazija i pokušavao utjecati na njega, a mene sumnjičio da sam za svoje odluke radio iz neke koristi”, dodao je.

Pupovac je istaknuo da je sam Milanović provukao profesoricu Zlatu Đurđević kroz blato.

“Što se tiče optužbi da smo profesoricu Zlatu Đurđević provukli kroz blato – te optužbe odbacujem kao alternativnu realnost i kao svjesno formiranje alternativne realnosti, tj. kao laž. Izrazito cijenim profesoricu Đurđević i branio sam je od svih onih desničarskih krugova koji su je prozivali po bilo kojem kriteriju, po porijeklu, roditeljstvu, očinstvu ili bilo kojem srodstvu. Ali, ako je netko provukao kroz blato uglednu članicu akademske zajednice, onda je to Zoran Milanović, svojim načinom tumačenja Ustava i odnosom s drugim akterima. Zloupotrijebio i ostavio u blatu, ali znamo da je ona žena koja blato neće trpjeti i koja će se podići.

Iskazao sam rezervu očuvanja njezina identiteta s obzirom na način na koji onaj koji je predlaže ulazi u sferu Ustava, u stakleni prostor Ustava, vrši upad kojim destabilizira ustavni poredak”, poručio je Pupovac.

“Što se tiče druge važne komponente, a to je pitanje koja je svrha svega ovog, nije li momenat da se zapitamo da se već moglo usuglasiti tko je izabran. Možda je to mogla biti i Đurđević. Milanović nije imao potrebu da razgovara ni s kim”, kaže Pupovac.

Poručio je da ovo nije način na koji se treba provoditi reforma pravosuđa.

“Umjesto da se usmjerio na razgovor s predsjednikom Sabora i predsjednikom Vlade, Milanović je krenuo politikom nametanja i tako jednu časnu osobu s časnim akademskim zvanjem i karijerom doveo u situaciju da postane predmet spora između onih koji su trebali razgovarati a ne se sukobljavati. Sam sam nastojao tome doprinijeti, ali pristati da mi netko nameće nešto u što ne vjerujem, to nije moguće”, dodao je i zapitao se zašto predsjednik ne surađuje s onima kojima je stalo da na tu poziciju dovedu bolju osobu.

“Ono što mi je jasno, to je da se reforma ovako ne može provesti. Toga su svjesni mnogi, uključujući i dobar dio onih s kojima sjedim u vladajućoj koaliciji. Umjesto toga, Milanović je odabrao jezik koji je nalik na jezik Hrvatskog tjednika, jezik psovke, uvrede, omalovažavanja, klevete. Jezik koji ni po čemu nije javni jezik, jezik koji je takav da bi djecu nižeg i višeg uzrasta trebalo sklanjati od televizije da ga ne slušaju”, kazao je Pupovac.

“Ja ću činiti sve da počne transformacija pravosuđa. Nadam se da će Milanović shvatiti da se tome treba pridružiti, umjesto da vodi jednu vrstu čaruginske, hajdučke politike reformiranja društva i pravosuđa”, kaže.

“I da je Milanović imao potrebe da vidi što se to dogodilo s imovinom koju je njegova vlada darovala jer drugog načina nije bilo jer je Prosvjeta onemogućena da dobije svoju imovinu. On je tada rekao da je to simbolička gesta ispravljanja povijesne reforme. Danas kaže da je to nemoral. Čiji? Moj. Mi koji smo spasili da ovo bude ruševina, da napokon počnemo uređivati”, kaže.

Pupovac se osvrnuo na suradnju s Milanovićem tijekom njegova mandata.

“Nismo ništa uradili za Srbe, kaže Milanović s kojim smo surađivali u mandatu njegove vlade, u mandatu njegove vlade kada s nijednim od nadležnih ministara i zajedno s njim nismo uspjeli elektrizirati, spojiti na struju nijednu kuću, nijedno selo osvijetliti, a jesam čuo obećanja i nijedno rješenje. Toliko o brizi o Srbima od njega i njegove vlade, toliko o poštivanju glasova koje je dobio od Srba, toliko o zahvalnom Milanoviću”, rekao je Pupovac.

“Milanović ima sklonost ne samo da pljuje na druge. On zlostavlja, nasilno i verbalnim radnjama omalovažava ono što su ljudi činili”, kaže Pupovac.

“Kad bih bio maliciozan, mogao bih ga pitati što je ostalo iza njega kao predsjednika SDP-a i vlade. U kakvom je stanju ostavio stranku? Neka pogleda institucije koje sam ja stvarao i vodio i gdje su danas. Onda neka izađe on i pokaže što je ostalo iza njega, osim računa u Taču tijekom radnog vremena predsjednika Vlade”, rekao je.

“Ja ne mogu do kraja objasniti kako je došlo do ovih poruka. Ništa ovo ne može objasniti. Ja ne mogu pojmiti da netko ovo šalje ljudima koji imaju drugačije stavove. Niti da je riječ o posve privatnim ljudima. Kamoli o ljudima koji vrše Ustavom definirane funkcije”, kaže.

“Milanović je izrazio očekivanje kako bismo trebali glasati. To je rekao meni u telefonskom razgovoru. To sam doživio kao pokušaj utjecaja. Ali sam mislio da će poštivati našu odluku. Ničim mu nismo dali do znanja da će biti tako kako on očekuje”, rekao je Pupovac.

“Neću reći kako ćemo glasati. Mogu samo reći da mi je žao što je Đurđević prolazila i što prolazi”, kaže Pupovac.

“Ispriku ne tražim, a ne bih je ni dao, tako kaže sud moje moralne partije. Hrvatski socijaldemokrat koji uvodi trumpizam u hrvatsku politiku, taj popust kod mene ne može imati. Dok se mi borimo za toleranciju u raznim smjerovima, ženomrštvo, animoziteti prema manjincima, predrasude prema drugim državama i kulturalni rasizam vrve iz govora predsjednika republike.

Da sam ja tako čaršijski lopov koji dijelim pomoć čaršijskog ološa. A on ne zna kako mi skupljamo tu pomoć i kako je dijelimo i od koga je dobivamo. Ne zna koja je to muka skupiti milijune kuna za kontejnere, za čizme, hranu, sapun. Da ne bi bili prljavi. On misli da je važniji ako se dođe tamo slikati. Nego mi, nego potpredsjednik Milošević koji tamo prebiva i noćiva”, rekao je Pupovac.

“A što će njega spasiti, ne znam. Što će on uraditi u Korizmi, ne znam. Vjerojatno će nastaviti po starom. Napadati debelog, Njonju, prljavog i ne znam koga sve ne. A ogledala nigdje. A eha nigdje. Ni uha koji će to čuti.Tu ću stati jer bih mogao reći što nije dopušteno. Stvar je etike”, kazao je Pupovac.

Podsjetimo, jučer je Milanović komentirao izjave Milorada Pupovca o Zlati Đurđević.

“To kaže čovjek koji je, na pravdi Boga, s 10.000 glasova hrvatskih Srba ušao u Sabor. Koga on predstavlja i u čije ime govori?

Na svakim izborima dobijem više glasova Srba nego Pupovac u cijelom svom bezvrijednom političkom životu, trgovačkom, neiskrenom, nepoštenom, i vrijeme je da se to konačno kaže. Josipović je to nazivao etnobiznisom, ja čaršijskim lopovlukom. Neka nekretnine podijele ljudima na Baniji koji moraju spavati sa svinjama. Zadnji je koji može govoriti da je ona padobranka.

Poruka Pupovcu – predstavnik svih siromašnih, manipuliranih Srba sam ja, Zoran Milanović, zagrebački Hrvat porijeklom iz Dalmacije. Bok, Pupovac” , rekao je Zoran Milanović.

izvor: hr.n1info.com