Milanović je izjavama o porodici Zec iznevjerio povjerenje birača

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević rekao je u subotu da je predsjednik Republike sramotnim izjavama o obitelji Zec iznevjerio birače koji su mu dali povjerenje vjerujući da će zastupati ono što je govorio u kampanji te ga više ne smatraju čovjekom koji zastupa lijevi centar.

Milanović je, komentirajući slučaj obitelji Zec – Mihajla, Marije i djevojčice Aleksandre, koji su ubijeni u Zagrebu u prosincu 1991., rekao da je obitelj ubijenih bila pozvana u Vladu, dobili su odštetu te je upitao “što još treba”, a kasnije je objasnio kako su njegove riječi možda bile grube, ali taj slučaj mučkog ubojstva je individualan slučaj pljačke s kojim država nema veze.

Milošević je u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija rekao da ga to podsjeća na slučaj ratnog zločina u Varivodama koji je odmah popratila vijest da se radilo o ubojstvima iz koristoljublja.

Ustvrdio je, međutim da su županijski sud u Zagrebu i Vrhovni sud utvrdili da se u slučaju ubojstva obitelji Zec radi o ratnom zločinu nad civilnim stanovništvom, za koji je u slučaju zločina na području Pakračke Poljane, Kutine i Zagreba zapovjedno odgovarao Tomislav Merčep.

Milošević je zaključio da je tom sudskom odlukom rečeno o kakvim se razmjerima radi i da je sud rekao da su mnogi koji su bili na političkim i vojnim pozicijama mogli i morali reagirati, a nisu.

Kad su pronađene ubojice obitelji Zec, postupak je rezultirao oslobađajućom odlukom, a Državno odvjetništvo se nije žalilo, napomenuo je Milošević, dodavši kako priču tada nije završila te je nerazriješeno tko je što propustio učiniti, je li bilo zataškavanja i odgovornosti. Smatra da o tome treba razgovarati, ali i da je grozno što se razgovara radili se u tom slučaju o pljački obitelji Zec.

Milošević je komentirao i izjavu predsjednika Milanovića koji je predsjednika i saborskog zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca i družinu nazvao “moralnim kamatarima” nakon čega mu je Pupovac poručio da se samo moralni invalidi mogu odnositi prema žrtvama na način na koji to čini predsjednik države u slučaju Aleksandre Zec.

Rekao je da nije očekivao da će na 30. obljetnicu jednog strašnog zločina javna rasprava ići u tom smjeru, potaknuta po njemu “sramotnim i groznim komentarima predsjednika Republike”.

Komentirajući pak izjave da ima “žrtava i žrtava i genocida i genocida”, kazao je da ne idemo u dobrom smjeru. “Kao i za obitelj Zec, to je grozan zločin, sigurno je bilo groznijih zločina, ali nemamo apotekarsku vladu da mjerimo čija je žrtva veća i tu ulazimo na skliski tren”, zaključio je.

Smatra da poruke, pogotovo upućene s visokih pozicija moraju biti nedvosmislene, jasnije – da zločin osuđujemo, iskazujemo poštovanje prema žrtvi , da nepravde ispravimo i zaliječimo rane.

Na pitanje kako u SDSS-u gledaju na izjave predsjednika Milanovića o Miloradu Pupovcu, pri čemu je njega izuzeo iz prozivki, Milošević je uzvratio kako ne zna koji su motivi i zašto predsjednik napada Pupovca. “S druge strane, ne znam koji su motivi i zašto je mene izuzeo. Jer ako on kaže da Milorad Pupovac nije predstavnik Srba, za njega Srbi nisu glasali, dakle na neki način mu oduzima legitimitet da je on predstavnik, onda oduzima legitimitet i meni, ne mogu ni ja biti predstavnik. Ne mogu ni ja koji sam dobio manje glasova od gospodina Pupovca biti onda ni saborski zastupnik, ni član Vlade, ni politički predstavnik”, ustvrdio je.

Zbog izjava predsjednika o Srebrenici i obitelji Zec, civilne udruge su rekle da je Milanović prešao na tamnu stranu, a Milošević je zaključio da Milanović više ne predstavlja lijevi centar.

Ocijenio je da je Milanović na izborima imao vrlo afirmativnu kampanju u kojoj je govorio da će se boriti da Hrvatska bude kuća za sve ljude i nakon izborne pobjede i dobar početak mandata, ali je postupcima nakon toga, pogotovo u zadnje vrijeme iznevjerio veliki broj svojih birača koji su očekivali da će zastupati one vrijednosti koje je zastupao u kampanji.

“Vidimo reakciju civilnih udruga, ali i desnih političara i komentatora koji ga hvale, koji odobravaju njegove komentare, vidimo da ono što je bilo u vrijeme kampanje i na početku mandata da se okrenulo i da mi sad više ne možemo smatrati čovjekom koji zastupa lijevi centar”, rekao je.

Referendumsku inicijativu Mosta protiv “stožerokracije”, Milošević je nazvao promašenom, misli da većina u Mostu to radi iz populističkih pobuda, ali ne očekuje da će uspjeti jer su istraživanja od prošlog tjedna pokazala da građani podržavaju potvrde.