Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama – ĆUTNJA NIJE ZLATO!

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, danas je u Saboru slobodan govori  imala zastupnica Dragana Jeckov. “Neophodno nam je podizanje svijesti da su žene širom svijeta izložene raznim oblicima nasilja, silovanjima, ekonomskom nasilju… Nasilje nad ženama jedan je od najraširenijih oblika nasilja koji najčešće ostaje neprijavljen. Žene nad kojima je izvršeno nasilje strahuju da bi prijavom dodatno izazvale nasilnika, često imaju nizak nivo samopuzdanja i ekonomski su ovisne od nasilnika. Posebno se to odnosi, rekla je Jeckov, na žene sa invaliditetom koje su čak tri puta češće žrtve u odnosu na one koje nemaju neku vrstu fizičkog ili mentalnog hendikepa.

Iznoseći mišljenje Kluba SDSS-a, Jeckov je naglasila kako novčane sankcije za nasilnike nisu najbolje rješenje. Svakako bi efikasnije bile zabrane nasilnicima da se približavaju žrtvi, da je uznemiravaju ili prate.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama uveden je u znak sjećanja na tri sestre i društvene aktivistice Mirabel koje su u Dominakanskoj Republici ubijene na današnji dan 1960. godine.