Medari: Sjećanje na 22-oje u Bljesku ubijenih Srba!!!

Danas je u Medarima kod Nove Gradiške održano molitveno sjećanje na stradanje Srba u Medarima i okolnim selima u periodu 1991-1995 a posebno je naglašeno stradanje u operaciji ‘Bljesak’.  Molitvenom sjećanju pored preživjelih mještana prisusvovali su Ranka Milojković, zamjenica načelnika Dragalića i Nikola Ivanović, predsjednik ŽO SDSS PSŽ.

Udruga Documenta o ovom zločinu : “Podsjećamo da se zločin u Medarima dogodio nakon što su, tokom vojno redarstvene akcije HV-a i MUP-a RH-a “Bljesak”, hrvatski vojnici ušli u selo oko 6 sati ujutro, te na svirep način usmrtili dvadeset i dvoje civila od njih dvadeset i četvero koliko ih se zateklo u selu. Od 22 žrtve zločina u Medarima troje je djece (dvije djevojčice u dobi od sedam i osam, te dječak u dobi od 11 godina) i 11 žena.”
“Praksa da hrvatsko pravosuđe civilnim žrtvama rata umjesto materijalne i sudske satisfakcije ispostavlja račun za parnične troškova nakon izgubljenih građanskih parnica, još uvijek je pravilo, a ne iznimka u RH-a.

Kao primjer takvog odnosa države prema obiteljima nasilno ubijenih civila je slučaj sestara Vuković, na kojeg još jedom podsjećamo u svjetlu obljetnice stradanja srpskih civila u selu Medari.

Sestrama Vuković, Radmili i Mirjani, roditelji (Milutin, r.1945., Cvjeta, r. 1950.) i mlađa sestra (Dragana, r. 1988.) ubijeni su 01. svibnja 1995. u selu Medari, tada općina Nova Gradiška. Tragičnu sudbinu obitelji, Radmila i Mirjana, su izbjegle činjenicom da su se u trenutku zločina nalazile kod rodbine u susjednoj BiH.”