Kontejner stigao i do Paspalja u Majskim Poljanama

Porodica Paspalj iz Majskih Poljana u srijedu je dobila kontejner iz kontingenta koji je kao donacija Srpskom narodnom vijeću stigao iz Dubice i Srebrenice u Republici Srpskoj.

Paspalji (otac Mile, majka Nevenka i sinovi Slavko Danijel) dvije su sedmice živjeli u drvenom štaglju na samom kraju sela. Danijel je spavao u autu. Mile kaže da su im u više navrata obećali kontejnere i da su oni, uz jednu obitelj, ostali jedini u Majskim Poljanama, ali nikako da stignu. Sada su dobili privremeni smještaj opremljen sanitarnim čvorom, a aktivisti SNV-a osigurat će ostalo. Struju će dobiti od HEP-a.

Paspalji su zadnjih dana više puta istupali u medijima, žaleći se da ih osim volontera, Hrvatske vojske i vatrogasaca, nije obišao nitko iz državnih institucija, Civilne zaštite i Crvenog križa. Zahvaljuju volonterima na pomoći, a smještaj će najviše značiti bolesnoj majci Nevenki koja zbog zdravstvenih problema ne bi smjela biti na hladnoći.

Otišli bi, kako kažu, u prihvatni centar, ali nisu željeli zbog stoke, uz koju su, kako kažu vezani egzistencijalno.

Do utorka je u zajedničkoj akciji Srpske pravoslavne crkve i Srpskog narodnog vijeća stiglo 64 kontejnera. Isporučeno je njih 46 i to u sljedećim naseljima: Knezovljani, Majske Poljane, Donji Klasnić, Gornja Bačuga, Donja Čemernica, Moštanica, Zrinska Draga, Donji Kukuruzari, Luščani, Petrinjci, Mali Gradac, Martinovići, Dragotina, Donja Mlinoga, Banski Grabovac, Donja Pastuša, Veliki Šušnjar, Drenovac Banski, Veliki Gradac, Gornji Petkovac i Jošavica.

Od potresa neprestano su na terenu aktivisti SNV-a, članovi i simpatizeri naše stranke kao i mnogi ljudi dobre volje koji u saradnji sa zvaničnim institucijama (vojska RH, Crveni krst, štabovi civilne zaštite…) rade na pružanju pomoći stradalom stanovništvu. Danas su tako, uz brojne e aktivnosti, u Velikom Gradcu ručno lomili led kako bi mogla proći teška mehanizacija sa kontejnerima.

izvor: portalnovosti.com/inf.sl.