Komemoracije za ubijene civile u Varivodama i Gošiću

 

14

U dalmatinskim selima Varivode i Gošić održane su komemoracije i služeni parastosi za 16 srpskih civila ubijenih nakon akcije Oluja 1995. godine. Ovogodišnje sjećanje nosilo je poruku mira i opraštanja, ali i potrebe za pravdom za sve nevine žrtva rata stradale na području bivše Jugoslavije.

1

Pored brojnih srpskih zvaničnika iz Hrvatske, predvođenih predsjednikom SDSS-a Vojislavom Stanimirovićem, komemoracijama je prisustvovao i generalni konzul ambasade Republike Srbije u Hrvatskoj, Nenad Maričić, a u ime predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović vijenac je položio njen izaslanik Nikica Valentić, koji je u vrijeme kada su počinjeni zločini bio predsjednik Vlade RH.

6

8

20160928_123003

– Ubijeni su hicima iz vatrenog oružja na svom kućnom pragu, a nad nevinim žrtvama nije bilo obdukcije, nije bilo balističkog vještačenja, nije pronađena municija. Učinjeno je sve da se zločin sakrije, a zločinci nikada ne pronađu i osude – kazao je u Varivodama Dragan Pjevač, predsjednik Koordinacije srpskih udruženja nestalih i poginulih lica sa područja bivše Jugoslavije, i dodao da Hrvatska ni Srbija ne žele riješiti pitanje pravde za žrtve. ”

20160928_123940

5

Okupljenima, među kojima su bili i članovi porodica ubijenih, obratio se i novoizabrani saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević, koji je istaknuo da je zajednički zadatak svih nas izgradnja društva tolerancije. Mi okupljeni ovdje ne tražimo osvetu niti priznanje da je jedna žrtva vrjednija od druge. Tražimo samo pravdu. Tražimo poruku da nitko ne može ušetati u selo i ubiti nevine ljude. Tražimo solidarnost sa obiteljima žrtava, jer žrtve nemaju nacionalnost, ali tražimo i suosjećanje sa žrtvama srpske nacionalnosti – kazao je Milošević.

13

4

10

20160928_123507

Okupljeni su se uputili i u obližnje selo Gošić, gdje je 28. avgusta 1995. ubijeno sedam civila starije životne dobi. Nakon pomena, prisutnima se obratila dožupanica Šibensko-kninske županije Anja Šimpraga, kao i Marica Šeatović ispred Udruženja ‘Protiv zaborava’, koja je naglasila važnost očuvanja sjećanja na nevino postradale civilne žrtve rata, tražeći od hrvatske vlade, ali i Republike Srbije da konačno pređu sa riječi na djela.

20160928_140635

 

Komemoracijama je prisustvovao i saborski zastupnik Mile Horvat, predsjednik Zajedničkog vijeća općina iz Vukovara Dragan Crniogorac, općinska vođstva  Kistanja, Biskupije, Ervenika i Knina kao i dožupani Vukovarsko-srijemske  i Sisačko-moslavačke županije Đorđe Ćurčić i Boro Rkman. 

z2

3