Komemoracije u Kukunjevcu i Benkovcu kod Okučana

U petak je u Benkovcu kod Okučana položeno cvijeće na spomeniku posvećenom formiranju Psunjskog partizanskog odreda. Odred je, na 11, oktobra dan 1941., u kući Vojnovića, formirao Dušan Čalić-Cule. Polaganju cvijeća prisustvovali su Dušan Nogić, predsjednik VSNM Brodsko-posavske županije, Siniša Martinović, zamjenik načelnika opštine Okučani, Nada Dragičević, zamjenica predsjednika VSNM opštine Okučani, Milenko Ećimović, vijećnik SDSS-a u opštini Okučani i članovi stranke.

Isti dan je u organizaciji Mjesnog odbora Kukunjevac, UABA Pakrac-Lipik i VSNM Lipik održana komemoracija i pomen za stradale mještane Kukunjevca 1942. godine. U Drugom svjetskom ratu u selu, logorima ili kao borci NOB-a ubijeno je i poginulo oko 670 seljana. Na današnji dan 1942., ustaše su opkolile selo, dio stanovništva odveli u logore, a 243 muškaraca, nečije djece, supruga i djedova, odveli i pobili.

Komemoraciji i pomenu žrtvama ustaškog genicida nad srpskim narodom prisustvovali su i u ime stranke položili Nikola Ivanović, Milan Radaković i Miladin Jakovljević.

Delegacija stranke danas je posjetila i selo Budiće kod Pakraca, gdje je prije 77 godina na današnji dan, formirana prva partizanska brigada u Slavoniji – 12. Slavonska udarna proleterska brigada.